Endonezya’da futbol maçı katliama dönüştü: 174 ölü

0
72

Endonezyalılar, ağır bir trajediyle pazar sabahına uyandı. Sahaya binlerce kişinin inmesi ve devlet güçlerinin gaz bombaları ile müdahalesi sonucu yaşanan izdihamda, en az 174 kişi hayatını kaybetti.

Bu dram, Cava adasının doğusundaki Malang kentinde cumartesi akşamı gerçekleşen futbol karşılaşmasında yaşandı.

Felakete dönüşen maçta, yetkililere göre 180 kişi de yaralandı. Bir hastane yetkilisi yerel televizyonda yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenlerden birinin 5 yaşında olduğunu söyledi.

Arema FC ekibi taraftarları, Persebaya Surabaya karşısında 3-2’lik yenilgi ardından Kanjuruhan stadyumunda sahaya indi. Arema FC, son 20 yıldır ilk kez büyük rakibi karşısında yenildi.

Yetkililere göre 42 bin kişilik stadyum doluydu. 3 bin dolayında öfkeli taraftar maç sonrası sahaya inince felaket başladı. Polis yetkilileri, iki polisin ölümü ardından gaz bombaları kullandıklarını savundu.

Onlarca kişi ayaklar altında ezilerek can verdi. Görüntüler yoğun bir şekilde gaz bombası kullanıldığını, bariyerlere tırmanarak kurtulmaya çalışan kişilerin olduğunu gösteriyor. Bazıları da kaçmaya çalıştıkları sırada, yol üstünde yaralı izleyicileri taşırken kameralara yansıyor.

 Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, futbol açları ve güvenlik prosedürlerine ilişkin tam bir değerlendirme yapılması talimatı verirken, Ulusal Futbol Derneği’nden güvenlik koşulları iyileştirilene kadar tüm maçları askıya almasını istedi.

Widodo, “Bu trajediden derin üzüntü duyuyorum” diyerek futbolla ilgili bir daha böyle bir trajedi yaşanmamasını umut etti. Endonezya hükümeti de bu olaydan dolayı özür diledi.

Ulusal Futbol Derneği, bu hafta öngörülen maçları askıya alarak, “Özür diliyoruz ve kurbanların aileleri ile bu olayın tüm taraflarına özürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Endonezya’da taraftar şiddeti önemli bir sorun olarak varlık gösteriyor.  Bazı maçlar öylesine gergin olduğu için, ekip oyuncuları yüksek koruma altında sahaya inebiliyor.