Son on yıllarda düzenli olarak büyüyen Çin Halk Cumhuriyeti, yakın dönemde ekonomik olarak Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) geride bırakarak dünyanın birinci gücü haline gelecek. Çin’in ekonomik ilişkilerini Avrupa ve Afrika ile güçlendirmesinin yanı sıra Güneydoğu Asya’da denizlerdeki hakimiyetini arttırma çabaları da ABD’yi endişelendiriyor.
Donald Trump döneminde ek gümrük vergileri yoluyla bu ülke ile olan yüz milyarlarca dolarlık dış ticaret açığını kapatma çabaları sonuç vermezken, Joe Biden yönetiminden de rekabetin süreceği vurgusu geldi.
ÇİN POLİTİKASI İÇİN ASKER-SİVİL KARIŞIMI ÇALIŞMA GRUBU
Konuya ilişkin açıklama yapan Biden, Çin’e karşı politikalarını belirlemek üzere Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) yeni bir görev verildiğini duyurdu. Pentagon bünyesinde asker-sivil karışımı danışmanlardan oluşan 15 kişilik bir çalışma grubu kurulacağını belirten Biden, “Bu çalışma grubu, Çin ile ilgili sorunlarda kesin bir yol izlemek amacıyla hızlı karar almamızı sağlayacak” dedi.
Çin’e dair çalışmalarının Kongre’deki Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin işbirliğini gerektirdiğini söyleyen Biden, “ancak bu şekilde Çin’in çıkaracağı zorluklara karşı gelebiliriz” diye ekledi.
Pentagon bünyesindeki çalışma grubunun en geç 4 ay içinde atılması gerekecek adımları Savunma Bakanı Lloyd Austin’e sunması isteniyor.
REKABET BÜYÜYOR: ZORLU VE KARMAŞIK SORUN!
ABD’nin ‘en büyük stratejik rakip’ olarak gördüğü Çin, nominal olarak dünyanın ikinci büyük ekonomisi. Ancak satın alma paritesi üzerinden yapılan hesaplamalarda, ABD’yi geride bırakıyor. Her ne kadar iki ülke arasındaki dış ticaret Trump döneminde kısmen gerilese de halen 600 milyar doların üzerinde. İki ülke arasındaki dış ticaret dengesi 317 milyar dolar ile Çin’in lehine. Dış ticaretteki bu açık, Trump’ın birçok ithal ürüne 2018’den itibaren getirdiği ek vergilere rağmen 2020’ye gelindiğinde yüzde 7 arttı.
Çin’in Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada artan tıbbi malzeme ihtiyacını karşılamada baş tedarikçi durumuna gelmesi de ABD ile rekabetindeki pozisyonunu daha da güçlendiriyor.
Bunun yanı sıra Pasifik Okyanusu’nda ve özellikle de Güney Çin Denizi’ndeki askeri varlığını arttırması Çin’in ABD’yi tedirgin eden bir diğer avantajı.
Ancak hem ticari hem de finansal dengeler açısından ABD’nin yeni yönetiminin Çin ile ekonomik olarak işbirliğine devam etmek istediği biliniyor. Bunu yaparken de askeri olarak Çin’e karşı caydırıcı olmak istediklerini söyleyen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çin’in ‘en zorlu ve karmaşık sorun’ olduğuna dikkat çekiyor.