Çernobil Nükleer Faciasının 33’üncü yıl dönümünde yaşam savunucuları Gaziemir’de bulunan Kurşun Fabrikası bahçesinde bulunan radyoaktif madde içeren atıklar için ne yapıldığını sordu.
Nükleer Karşıtı Platform İzmir bileşenleri, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre Platformu, Gaziemir Çevre Platformu, İzmir Yaşam Alanları Girişimi ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ve partiler, Halkların Demokratik Kongresi Çernobil faciasının yıl dönümünde Gaziemir’de bulunan Eski Kurşun Fabrikası yakınlarındaki 194 sokakta basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı, TMMOB Dönem Sözcüsü ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay okudu.
“ÇERNOBİL NÜKLEER ENVANTERİ HALA ÇIKARILAMADI”
Çernobil’de 26 Nisan 1986’da meydana gelen arıza ile dünyanın nükleer santraller ile nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunun anlaşıldığını ancak buna rağmen 11 Mart 2011’de Fukuşima’da yeniden facia yaşandığını hatırlatan Kınay, 33 yıl önce yaşanan can kayıpları ve çevre felaketinin hala envanterinin çıkarılmadığını, 260 metrekare arazinin yüksek radyasyonla kaplı olduğu için Ukrayna’daki bu santralin Avrupa Birliği ülkelerince etrafına çelik kafes örülmeye çalışıldığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2005 yılına dek 4 bin kişi, Greenpeace’e göre 200 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Helil Kınay, 350 bin kişilik şehir nüfusunun yerinden edildiğini sözlerine ekledi.