AKP broşürlerini almayan mahallede evleri işaretlenen yurttaşlar: Tedirginiz

0
284

İzmir’de evleri işaretlenen yurttaşların tedirginliği artarak devam ediyor. Kimi çocuğunu evde bırakıp işe gitmeye korkarken kimi de geceyi balkonda nöbet tutarak geçirdi. Bir hafta önce AKP’lilerin mahallede broşür dağıtmak istediğini ancak tepki gösterdiklerini belirten yurttaşlar, huzur içinde yaşamak istediklerini vurguladı. 

İzmir’in Yamanlar Mahallesi’nde önceki günlerde evleri işaretlenen yurttaşlar, tedirginlik içinde yaşamlarına devam ediyor. Herkesin birbirini tanıdığı mahallede kardeşçe yaşadıklarını söyleyen yurttaşlar, mahalle sakinlerinden kimsenin böyle bir şeyi yapmayacağına vurgu yaptı.

seçim öncesi bu gibi provokasyonların yapılmasına dikkat çekti.

Mahallede yaşayanlardan kimi çocuğu evde kaldığı için tedirginlik yaşarken kimisi de geceyi sabaha kadar balkanda nöbet tutarak geçirdi. Olaya tanık olan ve tedirginlik yaşayan yurttaşlar PİRHA’ya konuştu.

Cemile Yerdut 30 yıldır Yamanlar Mahallesi’nde yaşıyor. Çorum’dan göç edip İzmir’e  yerleşen Yerdut ailesinin evi önceki günlerde kapıları işaretlenen evlerden biri. Cemile Yerdut, Daha önce böyle şeyler yaşamadığını Maraş, Çorum ve Malatya’da kapı işaretlemelerinin olduğunu duyduğunu ancak bunu ilk defa yaşadığını söyledi.

Olayın yaşandığı günü anlatan Cemile Yerdut, “Sabah saat 7’de kalktık, komşumuz spora giderken fark etmiş. Polisleri gördüm, muhtarın yanına geldim. Ne oldu diye sordum. Kapılara işaret konulduğunu söyledi ve o an fark ettim kapıların işaretlendiğini” dedi.

“RÜZGARIN NEREDEN ESTİĞİ BELLİ”

AKP’nin bir hafta önce mahallede broşür dağıtmaya çalıştığını ancak bunu istemediklerini söyleyen Yerdut, “AKP bir hafta önce gelip broşür dağıttı. Biz istemedik. Bize ‘şunu, bunu yapacağız’ dediler. Biz de dedik ki, ‘bizim ona karnımız tok. İnsanlar açlıktan ölüyor. İş  yok, ekmek yok herkes evinde oturuyor. Açlık ve sefalet içinde yaşıyor. Biz artık dolduk taştık’ dedik. Yani istemedik” diye konuştu.

AKP’nin gelmesinden bir hafta sonra evlerinin işaretlendiğini hatırlatan Cemile Yerdut, “Günahlarını almayayım ama rüzgarın nereden estiği belli” dedi.

Yerdut, kapılarının işaretlenmesinden tedirginlik duyduğunu, eşinin sabaha kadar balkanda oturduğunu söyledi. Can güvenliğinin olmadığını söyleyen Yerdut, ‘neden böyle oldu, bir daha mı olacak?’ endişesini yaşadığını belirtti.

“İNSANLARIN EVİNDE HUZUR KALMADI”

Seçimlerin yaklaşmasından dolayı tehditlerin yapıldığının altını çizen Cemile Yerdut, “İnsanların evinde huzur kalmadı” dedi. Yerdut, son olarak Kürt Alevi yurttaş olarak barış içinde yaşamak istediklerini  kaydetti.

“BARIŞ, ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Maraş Elbistan’dan göç edip Yamanlar Mahallesi’ne yerleşen Sevgülü Taşar, 30 yıldır bu mahallede yaşıyor. Mahallede kardeşçe yaşadıklarını söyleyen Taşar ailesinin de içinde oturduğu apartmanın girişine işaretleme yapılmış.

Olay gününü anlatan Taşar, şimdiye kadar böyle şeyleri yaşamadığını, “Kara Maraş’ta,  Malatya’da böyle şeylerin yaşandığını duyduk ama ilk defa yaşıyoruz. Korktuk ve tedirgin olduk” ifadelerini kullandı.

“YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”

İnsanların birbirinden kin ve nefret söylemleriyle ayrıştırıldığını belirten Taşar, komşularıyla iyi geçindiğini ancak devletin ayrıştırdığını söyledi. Yıllardır çocuklarının bu sokaklarda oyunlar oynadığını böyle şeyleri yaşamadığının altını çizerek yetkililerden konu hakkında açıklama beklediklerini kaydetti.

“BUNU KORKUTMAK VE İNSANLARI BİRBİRİNE DÜŞÜRMEK İÇİN YAPTILAR”

Bingül Akdoğan doğma büyüme bu mahallede yaşıyor. Akdoğan, sabah uyandıklarında evlerinin işaretlendiğini gördüğünü ve rahatsız olduklarını kaydetti.

Yapılanların korku amaçlı yapıldığınının ancak bunun kendilerini daha çok cesaretlendirdiğinin altını çizen Akdoğan, “Polisler gelip inceleme yaptı. Daha sonra işaretleri kapatıp gittiler” dedi.

Bingül Akdoğan, ev işaretlemelerini mahalleden birinin değil dışarıdan birinin yaptığını söyleyerek şöyle devam etti;

“Mahallede böyle şeylerin olması imkansız. Böyle şeyler hiç görmedik. Amaçları ne bilmiyorum ama altı üstü bir belediye seçimi. Yıllardır herkes bilir HDP’ye ve CHP’ye oy verdiklerini. Bunu yapan mahallemizde bir altta bir üstte oturan insanlar değil. Çünkü yıllardır biz bu mahallede yaşıyoruz ve öyle sorunlarımız hiç olmadı. ‘Sen sağcısın’ diye bir kavgamız olmadı. Bunu yapanlar dışarıdan gelip yaptılar. Bunu korkutmak amacıyla yaptılar. İnsanları birbirine düşürmek için yaptılar.”

“BAŞIMIZDAKİ ÖNCE KENDİ ZİHNİNDEKİ TERÖRİSTİ YOK ETSİN”

“İnsanlar arasındaki kutuplaştırmayı başımızdaki yapıyor” diyen Akdoğan, “Çünkü herkesi terörörist olarak ilan etti. CHP, HDP’ye yol verenler, hep terörist olarak ilan etti bizleri. Ama bizler terörist değiliz bizler birer insanız. İlk önce kendi zihnindeki terörü, teröristi yok etsin ondan sonra insanlara nasıl davranacağını öğrensin” diye konuştu.

Bingül Akdoğan, son olarak herkesin barış içinde yaşamak istediğini söyledi.

“TORUNLARIM KORKMASIN DİYE ONLARA SÖYLEMEDİM”

Maraş Elbistan’dan 40 yıl önce göç edip Yamanlar Mahalesi’ne yerleşen Esma Akgül, büyük bir tedirginlik yaşadığını, bunu torunlarının korkmaması için onlara söylemediğini aktardı.

Daha önce Maraş ve Malatya’da bunların yaşandığını hatırlatan Akgül, “Alevilik kötülük istemez. Kötülük hep onlardan geliyor. Barış istiyoruz, kötülük istemiyoruz. Biz kardeşiz ve Türkiye’de yaşıyoruz” dedi.

“OĞLUM VE EŞİM EVDE TEDİRGİNLİKLE İŞE GİDİYORUM”

Esma Akgül’ün oğlu Ergün Akgül de olayın tanıklarından. 4 yaşında çocuğunun olduğunu ve tedirginlikle işe gittiğini söyleyen Akgül,  mahallenin daha önce Marş Mahallesi olduğunu ve Kürt Alevi yurttaşların yaşadığını belirtti.

“MARAŞ ZULMÜNDEN KAÇIP BURALARA GELDİK”

Yerel şeçimleri kaybedeceklerini anladıkları için böyle korkutma girişimlerinde bulunduklarını belirten Ergün Akgül, daha önce babasının evinin yandığını ve dükkanlarının soyulduğunu söyledi. Alevilere ve Kürtlere yapılan bu zulümlerin son bulmasını istediğini aktaran Akgül, “1970’li yıllarda Maraş Katliamı’ndan zulüm gördük. Kaçıp buralara geldik. Buradan daha nereye gitmemiz gerekiyor?” diye sordu.

PİRHA/İZMİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz