Maraş Girişimi, Maraşlı sanatçı ve yazarları ağırladı

0
418

Maraş Girişi Frankfurt’ta düzenlenen Newroz etkinliğinde Maraşlı yazar ve sanatçıları ağırladı. Etkinliğe katılan yazar ve sanatçılar kitap ve CD’lerini imzaladı, okuyucu ve dinleyicileriyle sohbet etti.

Maraş Girişimi standında halkla buluşan yazar ve sanatçılar, Maraş’a yönelik örgütlenme model önerilerini PİRHA’ya değerlendirdi.21

“ÖZGÜN ÖRGÜTLENME ÖNEMLİ”   

Araştırmacı Yazar Mehmet Bayrak İç Toroslar’ın Alevi-Kürtlerin yaşadığı  en yoğun havza olduğuna dikkat çekerek, “Hem bir insan havzası, hem bir kültür havzası. Geçmişte mahalli örgütlenmelere karşı çıkılırdı. Oysa her örgütlenme biçiminin özgünlükleri var. İnsanlar ulusal, inançsal, sınıfsal ya da cinsel planda örgütlenebilir. Ama mahalli örgütlenmelerin ayrı bir yeri var. Çoğu insan genel örgütlenmelerde kendini bulamazken, böyle mahalli örgütlenmelerde kendini görebiliyor. Bir de bu bölgede Alevi-Kürt, iki kimlik azınlık içinde azınlık statüsünde iki kimlik iç içe geçiyor. Gerek İç Toroslar bağlamında, gerekse köy dernekleri bağlamında özgün bir örgütlenme önemlidir’’ diye konuştu.

“HEM RUHEN HEM DE KÜLTÜREL KOPUŞ YAŞANDI” 

Avrupa’ya en çok göç veren Kürt bölgelerinin başında Maraş’ın geldiğine vurgu yapan Araştırmacı Yazar Ali Köylüce ise, bu göçün bir çok nedeni olduğunu, fakat en çok Maraş Katliamı ve daha sonra devletin etno-dinsel arındırma politikasından kaynaklı olduğunu söyledi. Giderek bölgeden hem ruhen hem de kültürel bir kopuş süreci yaşandığını belirten Köylüce, Maraş’ı özüne döndürecek etkinlikler ve projelerin önemine dikkat çekti.

“MARAŞ GİRİŞİMİ KENDİNİ YEREL BİR ÖRGÜTLÜLÜK OLARAK TANIMLAMAMALI”

Maraş Girişimi’nin kendisini bir yerel örgütlülük olarak tanımlarsa kendisini sınırlandırmış olacağını ifade eden Araştırmacı Yazar Aziz Tunç, “Maraş’taki toplumsal süreç bugün devletin temellerinin atıldığı sürecin başladığı bir yerdir. Aynı zamanda Ermeni katliamının başladığı yerdir. Yine Babai İsyanı’nın yaşandığı bir coğrafyadır. Bu özgünlüklerini hesaba kattığımız da Maraş Girişimi’nin kendini yerel bir örgütlenme olarak sınırlandırmasının eksik olacağını düşünüyorum’’ dedi.

“ÇOCUKLAR ANADİLLERİYLE BÜYÜTÜLMELİ”

Ozan Temeli ise özellikle Maraş’ta çoçukların kendi anadilleri ile büyütülmeleri gerektiğini söyledi. Örgütlenmenin önemine de vurgu yapan Ozan Temeli, toplumun daha fazla okuması gerektiğini ifade etti.

“BİRBİRİMİZLE ÇATIŞMAMALIYIZ” 

Sanatçı Zeynep Enhas ise birlik olmanın önemini belirterek düşüncelerini şöyle aktardı: ‘’Birbirimizle çatışmadan, kültürel, siyasal alandaki yeteneklerimizi hayata aktararak değerlendirmeliyiz.’’

Maraş’ın çok önemli bir bölge olduğunu aktaran Pir Hüseyin Bildik, maalesef bu bölgenin büyük bir bölümünün Avrupa’da yaşamak zorunda bırakıldığını kaydetti. Maraş’ta ciddi bir asimilasyon yaşandığını ifade eden Bildik, buradaki insanları değerleri ile buluşturması açısından Maraş Girişimi’nin önemli olduğunu söyledi.

Elif SONZAMANCI

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz