Sanatı özgür yarınlar içindi

0
100

Özgür Kürt kimliğine derinden bağlı bir sanatçı olan Mîr Perwer, Şehit Hozan Serhad’ın takipçisiydi. Sanatı, özgür bir gelecek içindi.

Paris’te yaşanan silahlı saldırıda şehit düşen sanatçı Mîr Perwer (M. Şirin Aydın) çocukluğundan itibaren Kürt dengbêjlerinin ezgileriyle büyüdü. Mir Perwer PKK’nin yarattığı özgürlükçü sanat değerine sıkı sıkıya bağlı bir Kürt sanatçıydı.

Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne şehit düşen sanatçı Mîr Perwer diline ve kültürüne bağlı olduğu için ülkesinden sürülen Kürt sanatçılarından biriydi.

Mîr Perwer, 1993 yılında Muş’un Gimgim ilçesinde dünyaya geldi. 90’lı yıllarda ailesi Türk devletinin baskıları sebebiyle Mûş Merkez’e göç etmek zorunda bırakıldı.

Mîr Perwer çocuk yaşlarda ülkesi Kurdistan’a, Kürt Müziğine sevda ile bağlıydı. Sömürgeciliğin okullarında okumak istemedi, tavır koyarak okulu bıraktı. Ama kendini öz çabası ile eğitti.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesini tanıdıkça kendini de daha iyi tanıdı. Asimilasyon politikalarına karşı Kürt kültürü ve sanatı için yaptığı çalışmalarda Şehid Hozan Serhed’i kendisine örnek aldı. 

Şehit Mir Perwer sesini Kürt müziği ile bütünleştirdi. Çalışmalarından dolayı soykırımcı Türk devleti tarafından tutuklandı. 4 seneden uzun süre hapishanede kaldı.

Tutsaklık sürecinde halk gerçekliği ve özgülük bilinci derinleşti. Zindan’ı bir üretim mekanına dönüştürerek bir çok stranını zindandayken yazdı.

2018 yılı sonunda zindandan çıktığında sanat çalışmalarına daha da ağırlık verdi. İlk çalışmasınının adı “Bajar” oldu. Bajar şarkısı halk arasında büyük beğeni topladı. 2021 yılında işgalci Türk devleti Mîr PERWER’e 18 yıl hapis verince Avrupa’ya çıkmak zorunda kaldı. Mir Perwer burada da mücadeleye kaldığı yerden devam etti. Paris’te de bu siyasi tavır ve sanatçı duruşunu devam ettirdi.

Yaşamın yitirdiği ana kadar Halkının özgürlük mücadelesini ve Kürt Müziği’nin bir neferi, olmayı sürdürdü. PARİS