Çevre felaketi: Zehirli atık döküm sahası patladı

0
156

Ayvalık’ta maden tesisinin atık depolama alanı patladı. Zehirli atıklar Madra Barajı’na kadar ulaştı

Ayvalık’a bağlı Karaayıt köyüne 300 metre uzaklıkta yaklaşık 11 yıldır faaliyetlerini sürdüren Bilfer Demir Zenginleştirme tesislerinin atık depolama alanı olarak kullandığı pasa tepesi, yoğun yağışın ardından geçen ocak ayında da çökmüştü.

Bu olayın ardından Ayvalık’ın Karaayıt Köyünde Balıkesir İl Mera Komisyonu tarafından pandemi yasaklarının başladığı ilk gün alınan karar ile mera alanları Bilfer Madencilik’e devredilmişti. Geçtiğimiz Pazar günü yaşanan yağışlar sonrası bölgede yine göçük meydana geldi ve maden atıkları suya karıştı.

Ajans Bakırçay’ın haberine göre, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, belediye olarak Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü’ne ihbarda bulunduklarını söyledi. Başkan Ergin, barajdan alınan numunelerin suya kimyevi madde bulaşıp bulaşmadığının kontrolünü yapmak üzere Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü’ne gönderdiklerini belirtti. 

Maden zehri baraja akıyor

Karaayıt köyü muhtarı Bayram Kaçar, madenin zehirli atıklarının Madra Barajı’na gittiğine dikkat çekerek, “Bu madenden köylü de zarar görüyor şehirlerde yaşayanlar da. Biz sesinden, gürültüsünden, tozundan, zehrinden illallah dedik. Bize 30 metre mesafede bir maden. Köyümüzün dibine bu madenin kurulmasına nasıl izin verdiler bilemiyoruz. Sahil kısımlarında Dikili, Altınova, Ayvalık gibi ilçeler suyunu Madra Barajı’ndan alıyor. Madra Barajı içme suyu barajı olarak kullanılıyor. Ama madenin zehri bu baraja akıyor” dedi.

İkinci çöküşü

Aynı madenin atık barajı bu yılın şubat ayında da çökmüş, ağır metaller ve zehirli atıklar köyün içinden geçen Dedetepe deresiyle birlikte Madra Barajı’na karışmıştı. Bu olaydan yaklaşık iki ay sonra da Karaayıt köyünden toplu hayvan ölümleri haberleri gelmişti. Karaayıt köyünde çiftçilik ve hayvancılık yapan Fatih ve Hüseyin Kocakanat isimli kardeşlerin, madene çok yakın bir noktada olan meralarında yetiştirdikleri Maltız cinsi 59 keçi ölmüştü.

Bakanlık ‘ÇED olumlu’ dedi

Bilfer Madencilik 2008 yılında “ÇED olumlu” belgesini alarak Ayvalık-Karaayıt köyüne geldi. Köylüler, Balıkesir Barosu’nun da yardımıyla mücadeleye başlamış ve bakanlığın verdiği “ÇED olumlu” kararı bir yıl sonra iptal edilmişti. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı derhal yeni bir “ÇED olumlu” kararı alıp, madenin önünü açmıştı.

‘Göz göre göre yaşandı!’

Kazdağları İstanbul Dayanışması duruma ilişkin açıklama yaparak ‘Ayvalık’ta büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıyayız’ dedi. 

Dayanışma sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı

“Ayvalık’ta büyük çevre felaketiyle karşı karşıyayız! 

Ayvalık Karaayıt Köyü yakınlarındaki Bilfer Madenciliğe ait demir madeni atık depolama alanı çöktü.

Zehirli atıklar DİKİLİ, BERGAMA, AYVALIK ve ALTINOVA ilçelerinin içme ve tarım suyunu karşılayan Madra Barajı’na karışıyor!

Madra Baraji’na sıfır konumdaki maden ocağına ait atık depolama alanı Ocak 2021’de de çökmüş, çok sayıda canlı yaşamından olmuştu. Bu felakete rağmen şirket kapasite artırımı talebinde bulunmuş, kapasite artırımına karşı açılan dava mahkemece reddedilmiş .

Ayvalık’ın Karaayıt köyünde halk ve ekoloji örgütleri, atık depolama alanının çökmesi nedeniyle kimyasal kirliliğin Madra Barajına aktığı Bilfer demir madeninin derhal kapatılmasını istiyor.

Bakanlık kapasite artırımının çevreye karşı bir risk teşkil etmediğini “düşünerek” ÇED OLUMLU kararı vermiştir.

Tıpkı 3 hafta önce Giresun Şebinkarahisar’da yaşanan felaket gibi göz göre göre yaşandı, yaşanıyor bunlar. Tam bir suçlar silsilesi!”

HABER MERKEZİ

Etiketler : Ayvalık’ta maden tesisinin atık depolama alanı patladı,

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz