ÇGD ekim ayı medya izleme raporu: Yargılama, cezalar, tehdit arttı

0
232

ÇGD’nin ekim ayı medya izleme raporuna göre 30 gazeteci 20 davada hakim karşısına çıktı. Erişim engellemeleri arttı, RTÜK cezaları devam etti. Gazeteciler ölüm tehditleri ve fiziksel şiddete maruz kaldı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), ekim ayı medya izleme raporunu açıkladı. Rapora göre ekim ayında erişim yasağı arttı, RTÜK cezalara doymadı. Ekimde 30 gazeteci 20 davada hakim karşısına çıktı. Gazeteciler haber takibi sırasında fiziksel şiddete uğradı, ölüm tehdidi aldı.

Ekim ayında da gazetecilere yönelik baskı ve sindirme uygulamaları devam etti. Son aylarda haberlere erişim yasaklarında artış gözlemlendi. Başta mahkemeler olmak üzere yetkili kurumlar basın özgürlüğünü hiçe sayarak kararlar almaktan çekinmedi. ÇGD, 37 yayın organında yayınlanan 19 haber konusuna erişim engeli konulduğunu belirtti.

RTÜK cezaları devam etti. Rapora göre; FOX TV’deki ‘İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat’ programı, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın konuk olduğu yayın nedeniyle incelemeye aldı. RTÜK, Halk TV ve Tele1’e cezalar verdi.

Geçen ay 30 gazeteci 20 dava kapsamında hâkim karşısına çıktı. Davaların büyük çoğunluğu ileri bir tarihe ertelendi, 1 gazeteci 11 ay 20 gün hapse mahkûm edildi.

GAZETECİ DÖRDE BÖLÜNMEKLE TEHDİT EDİLDİ

Gazeteciler haber takibi sırasında fiziksel şiddete uğradı, ölüm tehdidi aldı. Tehditlerden biri 10 Ekim Ankara Gar Katliamı anması sırasında yaşandı. ANKA Haber Ajansı Muhabiri Tamer Arda Erşin, bir emniyet mensubu tarafından küfürlere maruz kaldı ve “dörde bölünmekle” tehdit edildi.

ÇGD, raporunda Ankara’daki gazetecilerin sürekli engellendiğine dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Meslektaşımız şahsında yaşanan bu son olay vesilesiyle Ankara’da özellikle toplumsal olayları takip eden gazetecilerin yaşadığı bir gerçeği de vurgulama zorunluluğu da doğdu. Ankara’daki toplumsal olayların istisnasız hepsinde gazeteciler, emniyet mensupları tarafından ya darp ya da tehdit edilmekte. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzasıyla yayınlanan, toplumsal olaylar sırasında ses ve görüntü alınmasını engellemeye dönük genelge sonrası emniyet güçlerinin şiddet ve tehditlerinde artış olduğu da bir gerçek.”

İKTİDAR YANLISI GAZETECİLERİN MANİPÜLASYONLARI

Dernek, raporunda gazeteciler arasındaki habercilik farklarına ve manipülasyonlara da yer verilerek şunlar belirtildi:

“‘Siyasi cinayetler’ tartışmasından ‘Pandora Belgeleri’ne; üniversite öğrencilerinin barınma sorunundan Altın Portakal Film Festivali Ödül Töreni’nde yaşananlara; TBMM’deki Suriye ve Irak tezkeresinden yabancı büyükelçilerin açıklamasından, Rekabet Kurumu’nun zincir marketlere verdiği para cezasına kadar her gelişme, özellikle iktidar yanlısı gazetelerde iktidarı haklı gösterme çabasıyla haberleştirildi.”

(HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz