Nil Nehri’nin kollarından olan Mavi Nil üzerinde Etiyopya tarafından inşa edilen Büyük Rönesans Barajı, Sudan ve Mısır tarafından kabul görmüyor.
100 milyonu aşan nüfuslu Etiyopya için hayati önemdeki baraj geçtiğimiz yıl hedeflenen oranda dolarken, yine 100 milyonu aşkın nüfuslu Mısır için ise Nil nehrinin suları hayati önemde. Mısır’ın içme suyu ve tarım amaçlı kullanılan suyun yüzde 97’si Nil nehrinden sağlanıyor.
Baraj inşasından doğrudan etkilenen bir diğer ülke ise, komşu Sudan. Sudan hükümetinden yapılan açıklamada, baraj ve Mavi Nil nehrinin sularının yönetimi konusunun çözümü için Birleşmiş Milletler (BM) ile Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) arabuluculuk talep edildiği duyuruldu. Hükümet sözcüsü Faysal Saleh, bu amaçla bir mektubun Başbakan Abdallah Hamdok tarafından BM ve ABD’ye gönderildiğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, arabuluculuk talebini içeren mektubun Avrupa Birliği (AB) ile Afrika Birliği (UA) yetkililerine de gönderildiği belirtildi.
Etiyopya’nın 2011’de başlattığı dev baraj projesiyle Afrika’nın en büyük hidroelektrik santrali kurulacak. Mısır, su kaynaklarının azalmasından endişe ediyor. Sudan ise, Nil nehrindeki su taşkınlarının önlenmesi açısından barajı faydalı görüyor. Ancak Sudan, Etiyopya’daki barajın ikinci aşamada dolması sonrasında kendi barajlarını dolduracak sudan mahrum kalacağı endişesini taşıyor.
Birçok kollarıyla Nil nehri, Doğu Afrika’daki on kadar ülkenin su ve elektrik ihtiyacını karşılayacak tek kaynak olarak duruyor.