Merkezi Almanya’nın Regensburg kentinde bulunan Sea-Eye isimli yardım kuruluşuna bağlı kurtarma gemileri 2018 yılından bu yana Akdeniz’de yüzlerce mülteciyi boğulmaktan kurtardı. Sea-Eye geçtiğimiz Ekim ayından bu yana ise yeni bir kurtarma gemisini inşa etmekle uğraşıyordu. Alman Protestan Kilisesi (EKD)’nin finansörü olduğu gemi gönüllü insanlar tarafından imece usulüyle tamamlandı.
“Sea-Eye-4” ismi verilen şu ana kadarki kurtarma gemileri arasında en büyüğü olma özelliğini taşıyan gemi, dün Rostock kentinde yapılan törenle denize açıldı. Çok sayıda siyasetçi ile insan hakları savunucusunun katıldığı törende geminin açılışını 2018 yılında Sea-Eye tarafından Akdeniz’de kurtarılan 18 yaşındaki Sierra Leoneli mülteci Alpha Jor Barry Gemiy yaptı.
Gemiy, botlarının devrilme tehlikesinin geçirdiği sırada kurtarıldıklarını ve yeni bir gemiyi hizmete açmasının kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Sierra Leoneli genç aynı yardım kuruluşuna ait ‘Alan Kurdi’ gemisi tarafından kurtarılmıştı.
2018’de “Professor Albrecht Penck” isimli geminin adını Sea-Eye ‘Alan Kurdi’ olarak değiştirmişti. Bodrum açıklarında cansız bedeni bulunan Rojava Kürdistanlı küçük çocuk Alan Kurdi’nin adının unutulmaması için bu ismi seçen kuruluşun yeni gemisi “Sea-Eye-4” de önümüzdeki günlerde Akdeniz’e ulaşarak görevine başlaması bekleniyor.
BM: KURTARMA GEMİLERİ ENGELLENMESİN
Bu arada Akdeniz’de görev yapan bir başka yardımı gemisi “Sea-Watch 3” dün Libya açıklarında 102 mülteciyi kurtardığını açıkladı. 7 aylık bir aradan sonra yeniden göreve başlayan “Sea-Watch 3” Cuma günü de 47 mülteciyi kurtarmıştı. Geminin bağlı olduğu kuruluş Sea-Watch ise Avrupa Birliği’ne Akdeniz’de kurtarma faaliyetlerinin engellenmemesi yönünde çağrıda bulundu.
Geçtiğimiz hafta Akdeniz’de 41 sığınmacının hayatını kaybettiği facianın ardından Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ortak bir bildiri yayınlamıştı. Her iki kuruluş AB’ye “Akdeniz’de zor durumda olan göçmen ve sığınmacıların hayatlarının kurtarılması öncelikli göreviniz olmalı” şeklinde seslenmişti.
İKİ AYDA EN AZ 170 MÜLTECİ CAN VERDİ
İtalya, Malta, Yunanistan ve İspanya’nın son yıllarda ölümle yüz yüze olan mültecilere yardım edilmemişi yönünde aldığı kararı ardından Akdeniz’de boğulan mülteci sayısında ciddi bir artış aldı. IOM, sadece 2021 başından bugüne kadar en az 170 mültecinin Akdeniz’de boğularak can verdiğini açıkladı.
Hem Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin mülteci kurtarmaktan vazgeçmesi hem sivil toplum kuruluşlarına ait kurtarma gemilerinin engellenmesi yüzünden, resmi rakamlara göre Akdeniz can veren mültecilerin sayısı 2014’te sadece 46’yken, bu rakam 2017’de 806’ya, 2018’de 522’ye, 2019’da 418’e ve 2020’de 1200’ye yükseldi.