40 milyon nüfuslu ülke ağır ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Ekonomik krizden çıkış için görevlendirilen yeni hükümetin işe başlamasından bir gün sonra, Salı günü yeni protesto eylemleri gerçekleşti.
Ekonomik kriz, Nisan 2019’da diktatör Ömer El Beşir’in halk ayaklanması ile düşüşünden sonra da derinleşmeye devam etti.
Son haftalarda, hayat pahalılığına karşı başta başkent Hartum ve doğudaki tahıl ambarı El-Gadarif eyaleti olmak üzere protesto eylemleri arttı.
Sudanlılar birçok konuda kıtlık yaşıyor. Günlük olarak benzin istasyonları, fırınlar veya eczaneler önünde kuyruklar oluşuyor.
Batıdaki Güney Darfur eyaletinin yönetim merkezi Nyala’da yapılan eylem sırasında “zamlara hayır, açlığa hayır” şeklinde slogan atıldı.
Eylemciler bazı dükkanları yaktı ve polis taşlarla karşılık verdi. Polis eylemcilere karşı göz yaşartıcı gazlar kullandı.
Başbakan Abdallah Hamdok, yeni hükümetinin ekonomiye öncelik vereceğini açıkladı.
Hamdok, Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de telefon görüşmesi yaptı. Blinken, Sudan’daki geçiş hükümetine desteğini ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre her iki siyasetçi, ekonomik reformlar ve kalkınmanın teşvik edilmesinin yolları, son barış anlaşmalarının hayata geçirilmesi ve Darfur’daki şiddetin kökenlerine yönelmeyi tartıştı.
ABD geçen yıl Sudan’ın “terörizmi finanse eden” ülkeler listesinden çıkarmıştı. Bu liste nedeniyle onlarca yıl boyunca yaptırım uygulandı ve uluslararası yatırımlar önünde engel oluşturuldu.
Ulusal haber ajansı Suna’ya göre ekmek üretimi için gerekli maddelerde fiyat artışı eylemlere neden oldu.
Aralık 2018’de de ekmek fiyatlarını üçe katlanması halkın rejime karşı ayaklanmasına neden olmuş ve general Beşir iktidardan düşürülmüştü.
Geçiş hükümetinin önünde büyük bir ekonomik sorun bulunuyor. 49 milyar euroyu aşkın borç, Aralık 20220 itibariyle yıllık bazda yüzde 269’a çıkan rekor düzeydeki enflasyon ve kronik bir şekilde döviz eksikliği giderilmesi gereken sorunlar arasında yer alıyor.