Sanatçılar Avustralya’daki Hallac-ı Mansur Cemevine mozaik inşa etti

0
270

AFA öncülüğünde Avustralya’ya göç edenlerin anısına Hallac-ı Mansur Cem Evi’nde büyük bir mozaik projesi inşa edildi. Proje kapsamında ayrıca, topluma katkıda bulunmuş bireylere atıfta bulunarak “Hakk’a Yürüyen Canların Anısına” bir de kitap yayınlandı.

Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu’nu, Melbourne Hallac-ı Mansur Cemevinin ön cephesine inşa edilen Mozaik ve Hakka Yürüyen canlar adına adanan kitapla ilgili açıklama yaptı.

Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu (AFA) öncülüğünde Avustralya Alevi Toplum Konseyi, 1960’ların sonundan itibaren Türkiye’den Avustralya’ya göç edenlerin anısına Melbourne’daki Hallac-ı Mansur Cemevinde büyük bir mozaik sanat projesi gerçekleştirdi.

Eser, Avustralya’nın çok kültürlü yapısına atıfta bulunmak amacıyla mozaik tekniği ile hazırlandı. Mozaik projesiyle birlikte, Alevilik bilgileri içeren bir de kitap yayımlandı.

Mozaik duvar panosu Avustralya’ya göç eden sanatçılar Hacer ve Enver Çamdal tarafından tasarlandı. 6 x 2.4 metre büyüklüğündeki mozaik eser, Alevi cemlerinde dönülen semah ritüeli etrafında, inancın önemli unsurlarını yansıtmayı amaçlıyor. Anadolu’nun farklı yörelerinde giyilen renkli giysiler içindeki figürlere, güneş, turna kuşları, saz gibi Alevi inancının sembolik olguları eşlik ediyor.

İNANCIN TEMEL UNSURLARINI ANLATAN BİR DE KİTAP BASILDI

Avustralya’da yaşayan Alevilerin çatı organizasyonu Avustralya Alevi Bektaşi  Federasyonu tarafından hazırlanan proje çerçevesinde bir de kitap hazırlandı. Topluma katkıda bulunmuş bireyler anısına adanan kitapta Alevi felsefesi, Alevi inancının kuralları, Alevi inancının önemli günleri, Alevi ritüelleri ve törenleri, yaşam biçimi, Alevi sembolleri gibi inancın temel unsurları anlatılıyor.

Mozaik Sanat Projesi’nin Proje sorumlusu Sultan Çınar, ülkedeki kütüphanelere gönderilecek bu kaynak kitapla, Alevilik felsefesini Avustralya toplumuna tanıtmayı ve Alevileri Avustralya’nın çok kültürlü yapısı içinde görünür kılmayı amaçladıklarını söyledi.

PİRHA/ AVUSTRALYA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz