Cenevre ve Bern üniversitelerinde çalışan araştırmacılar, keşfe ilişkin çalışmanın sonuçlarını Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınladı.
Bu keşfin Güneş Sistemi’ndekiler dahil olmak üzere gezegenlerin oluşumu ve gelişimini anlamak için yeni anahtarlar sunması bekleniyor. Böyle bir olgu daha önce gözlemlenmemişti.
Güneş dışı altı gezegen TOI-178 yıldızı yörüngesinde bulunuyor. Sözkonusu yıldız Dünya’ya 200’ü aşkın ışık yılı mesafede yer alıyor. Altı gezegen çok farklı yoğunluklara rağmen milyarlarca yıl önce ortaya çıktıklarından beri uyumlu ve istikrarlı bir sistem oluşturmuşlar.
Astrofizikçi ve araştırmanın temel yazarı Adrien Leleu, RTS’deki bir programda “Sistemi CHEOPS ile 11 gün boyunca gözlemledik” dedi. Leleu, “Hiç beklemediğimiz gibi olduğunu fark ettik” diye ekledi.
Bu keşifle birlikte bilim insanlarının şimdi temel bir soruya yanıt bulmaları gerekecek: Dünya kadar yoğun gezegenler, Jüpiter gibi gazlı yıldızlarla aşağı yukarı aynı mesafede kendi yıldızları etrafında nasıl dönerler?