İsrail’de siyasi kriz: Parlamento feshedildi, seçimlere gidiliyor

0
247

Hükümeti kuran temel iki parti arasında bütçe konusunda uzlaşma müzakereleri Salı günü başarısızlıkla sonuçlandı. Aynı gün akşam saatlerinde parlamentoda Likud ve Kakhol Lavan üyeleri, bütçe için son tarihin ertelenmesine yönelik bir öneriye karşı oy kullandılar.

Mayıs ayından bu yana birlik hükümeti kuran Başbakan Benyamin Netanyahu’nun partisi Likud ile Savunma Bakanı Benny Gantz’ın partisi Kakhol Lavan, ulusal bütçe sorunu konusunda anlaşmazlık içerisindeydiler.

Bütçenin kabulü için nihai süre Salı gecesi dolunca, İsrail yasaları uyarınca parlamento kendisini otomatik olarak feshetti.

Başbakan Netanyahu, Gantz’ı taahhütlerine uymamakla suçladı.

Parlamentonun feshi ile birlikte seçimler de kesinleşti. İsrail medyasına göre genel seçimler Mart ayında yapılacak.

Bu da, 2019’un başından beri dördüncü seçimler olacak. Yeni genel seçim pandemi ve büyük ekonomik resesyon koşullarına denk geliyor. Ayrıca Netanyahu, bir dizi yolsuzluk suçlamasıyla yargılanıyor.

Netanyahu, kendi partisi içerisinde de yeni sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Aralık ayı başlarında Likud’dan ayrılan ve uzun süredir hizmet veren Likudlu Gideon Saar, başbakanın görevden ayrılmasını istiyor. Diğer bir çok parti üyesinin de Saar’a katılması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz