Kapıkaya köyü, dayanışmayla ilave su deposu yapıyor – VİDEO

0
448
                    <strong>Sivas’ın İmranlı ilçesine bağlı Kapıkaya köyünün içme su depoları yetersiz kalınca yenisi için köylüler harekete geçti. PİRHA’ya konuşan köylüler yıllardır yetersiz olan depolarına bir yenisini ekleyerek bu sorunu geride bırakacaklarını belirttiler.</strong></p><iframe id="_ytid_20834" width="480" height="270" data-origwidth="480" data-origheight="270" src="https://www.youtube.com/embed/M-jRtc7RePY?enablejsapi=1&autoplay=0&cc_load_policy=0&iv_load_policy=1&loop=0&modestbranding=1&fs=1&playsinline=0&controls=1&color=red&rel=0&autohide=2&hl=tr_TR&theme=dark&" class="__youtube_prefs__ epyt-is-override no-lazyload" title="YouTube player" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen data-no-lazy="1" data-skipgform_ajax_framebjll=""></iframe><p>Sivas’ın İmranlı ilçesine bağlı Kapıkaya köyü su depolarının ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle su sıkıntısı çekiyor.

Devlet kurumlarına defalarca başvurmalarına rağmen istedikleri sonucu alamayınca kendi imkanlarıyla su deposu yapma yolunu seçmişler. Köylülerden oluşan bir komisyon Köy muhtarı Kemal Demirtaş öncülüğünde çalışmalarını sürdürürken ilk olarak kendi aralarında ve köy dışındaki köylülerin dayanışma ile topladıkları yardım ile işe koyulmuşlar.

“MİLLET PERİŞAN OLUYOR”

İmece yöntemiyle kendi aralarında topladıkları paralarla bir araya gelen köylüler içme sularını arttırmak için harekete geçmişler.

PİRHA’ya konuşan kadınlar yıllardır köye gelen suyun yetersiz olduğunu, bu nedenle perişanlık çektiklerini belirtirken ilgili kurumların köy sorunlarına duyarsız kalmamaları gerektiğini belirtiyorlar. Hizmet beklediklerini ve var olan su deposunun halkın ihtiyaçlarına cevap vermediğini bu nedenle su deposunun büyütülmesi veya yenisini yapılması için talepte bulunduklarını ancak bu konuda yeterli ilgiyi görmediklerini belirtiler.

“BİZ HİZMET, YARDIM BEKLİYORUZ”

Devletten ve belediyeden gerekli yardım ve hizmetin gelmediğini aktaran halk, asfalt yolun belli bir yere kadar geldiğini ancak kendi köylerinin yolunun toprak olduğunu, çukurlarla dolu olduğunu ve bu yönlü bir hizmet görmediklerini dile getirdiler. Köy kadınları biz elbette kendi köyümüz için bir araya gelip hizmet ederiz ama esas olarak ilgili devlet kurumlarının kendi görevini yapıp köyümüzün yol, su vb. ihtiyaçlarını gidermesi gerekir, diyerek taleplerini dile getiriyor köy kadınları.

“BİR SOĞANA, BİR DOMATESE MİLLET HASRET”

Kadınlardan biri mikrofonumuza “Bir domatese, bir soğana dahi hasret kalıyorsak bu mevcut suyun yetmemesinden dolayıdır” diyor.

Kapıkayalı kadınlar köyde yaşamaktan mutlu olduklarını, köylerinin doğasıyla, havasıyla çok güzel bir yer olduğunu ancak hizmet gelmezse köyün yok olacağını belirttiler.

“SU DEPOMUZ YETERSİZDİ”

Kapıkaya köyüne vardığımızda su deposu için belirlenen yerde iş makinası depo için kazı işine koyulmuştu. Doğal olarak köylüler de el birliğiyle başardıkları bu güzel ana tanıklık etmek aynı zamanda yardım etmek için oraya toplanmıştı.

Mikrofonu bu konuda ciddi çaba sahibi olan köy muhtarı Kemal Demirtaş’a uzatıyoruz. Muhtar Demirtaş “Daha önceki yıllarda yapılan su deposunun düşük kot nedeniyle bazı yerlere su vermiyor diye bu sorunu defalarca gündeme getirdik, olmayınca kendi imkanlarımızla ne yapabilirizin arayışına girdik.” diyor.

“HALK İÇİN YAPIYORUZ”

Muhtar Kemal Demirtaş şöyle devam etti:

“İl Özel İdaresine başvurduk. Kendi imkanlarımızla 30 veya 40 tonluk bir şey yapmamız zor olurdu. Biz köylü olarak depomuz büyük olsun, ileriki zamanda köye 20 yıl, 30 yıl yetsin diye büyük olması lazım dedik. O konuda da millet kendi aralarında birleşip bana güç verdiler. Ben de İl Özel İdare’ye gittim. Plan projeleri çıkarttım. Etütleri yapıldı. İl Özel idaresi de gerekli yasal süreci baştattı ve harekete geçti. Şu an yeri kazıyoruz. Büyük ihtimalle de bu su deposunu aktif hale getireceğiz. Şu durumda çalışmalar devam edecek. Halk için yapıyoruz, kendi milletimiz için yapıyoruz.”

PİRHA/ SİVAS

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz