Kalan Yayınlarından 4 yeni eser

0
317
                    <strong>Kalan Yayınları, dört önemli kitabı aynı anda yayımladı. Kalan Yayınları, ikisi İngilizce’den Türkçe’ye çevrilen kitap olmak üzere dört kitabı Temmuz ayında yayımladı.</strong>

Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan’ın sahibi olduğu Kalan Yayınları, ses getirecek 4 yeni kitapla okuyucularının karşısına çıktı. Uzun yıllardır yayın hayatına devam eden yayınevi, özellikle tarih ve dil alanlarında önemli eserler yayınlamaya devam ediyor.

Temmuz ayında da okuyucuların karşısına çıkan yayınevi, 4 yeni kitap yayınladı:

Kitabın Yazarı: J. G. Taylor

Kitabın Adı: Dersim Dağı’ndaki Araştırma Notlarıyla

Ermenistan, Kürdistan ve Yukarı Mezopotamya Gezi Günlüğü (1866)

Fatma Büşra Helvacıoğlu tarafından İngilizce’den ilk kez Türkçe’ye çevrilerek yayımlanan kitap, 1860’larda İngiltere’nin Kürdistan Konsolosluğu görevini yürüten J. G. Taylor’un Dersim, Ermenistan, Kürdistan ve Yukarı Mezopotamya’yı gezileri sonuca kaleme aldığı gözlemlerini kapsayan günlük-raporlarından oluşmaktadır. Taylor, yaptığı gezilerdeki bölgelerde arkeoloji, antropoloji, coğrafya ve botanik de dahil olmak üzere birçok konu hakkında genişçe bilgiler vermektedir.

Taylor’un bu günlüğünde, gezdiği yerlerde bulunan halkın nüfus, etnik yapı, gelenek, inanç, tarih ve folklor üzerinde yaptığı gözlemler ve tuttuğu günlük/raporlar da mevcuttur. Kitap, 128 sayfadır.

Kitabın Yazarları: Hüseyin Çakmak – Seyfettin Elaldı

Kitabın Adı: Dersim Aleviliği Raa Haqi-Riye Heqi’de CENAZE KALDIRMA GELENEĞİ

Yaşadığımız bu dönemde genel olarak “Alevilik”in, özeldeyse “Raa Haqi-Riya Haqi” inancının çeşitli ideoloıjik tartışmalarda fon olarak kullanıldığına, kişisel yorumların ve görüşlerin inancın yerine ikame edildiğine tanıklık ediyor; inancın kendisine odaklanan, kişisel ve ideolojik yorumlardan uzak çalışmaların eksikliğini fazlasıyla hissediyoruz. Munzur dergisinde yayınlanan yazıları ve Dersim çevresinden yaptıkları kültürel derlemeleriyle tanıdığımız Seyfettin Elaldı ve Hüseyin Çakmak bu kez Raa Haqi/Riye Haqi inancının unutulmaya yüz tutmuş, cenaze ritüellerini bize hatırlatıyor, kadim ve zengin bir inançtan geriye kalan az sayıdaki fakat bir o kadar da kıymetli bilgileri bu kitapta bize sunuyorlar. Kitap, Kırmanca, Kurmanca dua ve gulbanklar, yapılan ritüeller ile bu gulbankların Türkçeye çevrilmesinden oluşmakta ve 120 sayfadır.

Kitabın Yazarı: Abdulmamad Iloliev

Kitabın Adı: Pamir İsmailileri –Efsaneler, İnanç ve Tarih –

Kibar Taş tarafından İngilizce’den ilk kez Türkçe’ye çevrilen kitap, İsmaililer konusunda uzman bir tarihçi olan Abdulmamad Iloliev’in konuyla ilgili kimi makalelerinden oluşmaktadır. İsmlaililer olarak bilinen topluluk, ilk ortaya çıktıklarında kendi inançlarına Hakikat İnancı (Din el-Haq) veya Hakikate Çağrı (Da’vet –el Haq) diyorlardı. Güney Irak’ta ortaya çıkan bu topluluk, tarih boyunca Sünni İslam’ın takibine uğramış, birçok zorluk yaşamış, buna rağmen İmam, hüccet, dâ’i ve talip örgütlenmesi ile Fatımi, Alamut, Nizari, Yemen Süleyhi/Sulayhid Hanedanlığı ve Sind (bugünkü Pakistan’da) Multan devletlerini kurmayı başarmış, entelektüel açıdan da birçok düşünür ortaya çıkarmıştır. Aleviliği anlamak için genelde İsmaililik, özelde ise İsmaililik’in Pamir kolu çok önemlidir. Türkiye Aleviliği ile Pamir İsmaililiği birçok ortak özellik paylaşmaktadırlar. Pamir İsmaililiği –Efsaneler, İnanç ve Tarih- isimli kitap, bu bakımdan değerlidir. Kitap, 144 sayfadır.

Kitabın Yazarı: Ahmet Demirdöğen

Kitabın Adı: Dersim’de Bir Köy: KOZLUCA (Bir Köy Monografisi)

Bu kitap, bir zamanlar yüksek nüfusuyla bölgedeki en canlı köylerden biri olan Dersim’in Ovacık ilçesindeki Kozluca köyünün monografisine dayanıyor. Köyün çoğunluğunu oluşturan Aslanuşağı aşiretinin genel yapısından bahseden ve onun tarihteki izini süren Ahmet Demirdöğen, daha geniş ölçekteki Şeyh Hasan aşiretine kadar uzanan bir toplumsal tarih yazımı gerçekleştiriyor. Kozluca köyünün toplumsal tarihini hem yazılı hem de sözlü tarih çalışmalarına dayalı şekilde kaleme alan Demirdöğen, Kozluca’nın canlı dönemindeki toplumsal yapısını, ekonomik ilişkilerini, gelenek ve göreneklerini, kültürel örüntülerini, dilini, inanç ve toplumsal örgütlenme biçimlerini genel hatlarıyla bu kitapla birlikte okuyucuya sunuyor. Kitap, büyük boy ebatta basılmış ve 780 sayfadır.

Kitaplarla ilgili olarak Kalan Yayınları’nın kalanyayinlari1999@gmail.com iletişime geçilebilir, yayınevinden temin edilebilir.

PİRHA/DERSİM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz