MARAŞ KAMPINDAN İZLENİMLER

0
383

Orhan Örge / Stuttgart

Sabahın erken saatinde, kalkıyorum köylümüz Hacı Taş ile yola koyuluyoruz, Almanya’nın Morbach kentine doğru yol alıyoruz. Yol boyu o kadar çok konu konuşuyoruz ki, yolun nasıl bitiğinin farkına bile varmıyoruz. Az sonra navigasyonun geldiniz demesiyle, bir parka yanaşıyoruz. Karşıda Maraşlıları görmeye başlıyoruz. Kamp yeri ormana doğru girişte. Hemen son zamanlarda sosyal medya üzerinde taninmiş, yüzlerle karşılaşıyoruz. İlginç bir şekilde, sanki yıllardır tanışıyormuşuz gibi, sarılıyoruz birbirimize hâl hatır soruyoruz. Zaten ayni yörenin insani olma rahatlığıyla, davranıyoruz. Kültür ayni dil ayni olunca, iletişim kolay oluyor.

Az sonra, toplantı için kendimizi sandalyelerde buluyoruz. Maraş federasyonunun tüzüğü okunuyor, herkes dikkatle dinliyor. Zaman Zaman tüzüğe dair tartışmalar oluyor, hazır bulunan Maraşlıların oyuna sunuluyor ve hep birlikte Kabul gören tüzük, kendi es başkanlarını ve yönetimini belirliyor. Aynı zamanda kalabalık bir listeyle Maraş federasyonunun meclisi seçiliyor.

Maraşlılar gururlu bir şekilde toplantı sonrası müzik eşliğinde halaya duruyor. Âdeta federasyonun kurulmasını kutlarcasına, herkes oynuyor. Sonra hazırlanan yemekler yeniliyor. Maraşlı sanatçıların toplantısıyla Ozan Emekçinin öncülüğünü yaptığı bir komisyon kurulurken. Buradaki tartışmalarda, Maraşlı sanatçıların yöre kültürüne katkıda bulunması için, Kürtçemizin gelişmesi ve yaygınlaşması yönünde, bir çalışma başlatılacağı kararı alınıyor.

Geriye dönerken Kırk yıllık Avrupa yaşamımız, bizleri nereden nereye getirdiğini gördüm. Maraşlıların Avrupa serüveninde geldikleri sosyal düzeyi bizlere yasatan Maraş federasyonu, kendi yerel demokrasimiz acısında halkımızı bilinçlendirmek. Bu çalışma bizleri hem yöre kültürümüze hizmet ettirecek, Hemze kendi ana dilimizle nasıl yaşamalıyız arayışını sürdürecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz