Elbistan hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Toplantısında Önemli Kararlar Aldı

0
358

Elbistan hayatı ve Doğayı Koruma Platformu 20 Nisan 2019 cumartesi günü dönemsel olarak ilk bahar toplantısını aşağıda belirtilen gündemle gerçekleştirdi.

1- Akbayır (Til) havzasına yapımı düşünülen Termik santral için Diler A.Ş. tarafından hazırlanan ve onaylanan ÇED raporuna itiraz sonucu mahkemenin tayin ettiği bilirkişilerce keşfi yapılan raporun akıbeti ve sürecin nasıl devam edeceği ile ilgili bilgilendirme…

2- A termik santralinin filtresiz çalıştırılması ile ilgili yapılacak müdahale şekilleri ve süreci…


3- Ceyhan nehrinin Pınarbaşı ve Kaynarca gözleri ile ilgili rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili Elbistan belediyesinin yaptıkları ve yapacakları ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılacağı…

4- Aşağı yapalak bölgesine yapımı düşünülen termik santral ile ilgili olarak Anadolu A.Ş. tarafından hazırlanan ÇED raporunun bakanlık düzeyinde itirazlarımız sonucu ek süre verilmesiyle ilgili gelişmelerin takibi…

5- Afşın/ Altunelma bölgesine yapımı düşülen C termik santralinin ÇED aşamasının hangi düzeyde bulunduğu ve neler yapılabileceği.

6- Bölgemizde endemik bitki olarak bulunan “Ters lalelerin” korunması ve kollanması amacıyla yapılması düşünülen etkinlik…

7- Bölgemizi ve çevremizi ilgilendiren diğer çalışmaların incelenmesi bilgi toplanması. “Nurhak maden” işletmesi, Aşağı yapalak mera alanına yapımı düşünülen “hayvancılık ve süt ürünleri organize sanayi bölgesi” v.b…

Gündemle ilgili konuşmalar sonucu platform gönüllülerinin aldığı ortak kararlar:

1- Bilirkişi raporunun hazırlanmasıyla ilgili bilirkişilerin mahkemeden bir aylık ek süre istedikleri avukatlarımızca bilgilendirildi. Bilirkişi raporunun tamamlanmasından sonra ancak hukuki boyutunun netleşeceği bildirildi.

2- A termik santralinin iyileştirilmesiyle ilgili sürenin 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle sona ereceği, bu tarihten itibaren A santralini Satın alan Çelikler firmasının filtresiz olarak A santralini çalıştıramayacakları anlatıldı. Bu süre zarfında yeni bir torba yasayla ek süre verilmemesi halinde santralin durdurulması ile ilgili yetkili mercilere başvurulması gerektiği konuşuldu.

3- Ceyhan nehrinin ve kaynarca bölgesinin akıbetiyle ilgili Elbistan Belediyesinin ziyaret edilmesi gerektiği, herhangi bir projelerinin olup olmadığının anlaşılmasına ziyaret sonucu gereğinin düşünülmesine karar verildi…

4- Aşağı yapalak bölgesine yapımı düşünülen termik santral için Anadolu A.Ş. nin itiraz edilen ÇED raporu için aldığı 6 aylık ek sürenin 4 Haziran 2019 günü dolacağı şu aşamada herhangi bir sunumlarının bulunmadığı bakanlık düzeyinde takipde olduğumuz belirtildi…

5- Afşin/ Altunelma bölgesine yapımı düşülen C termik santralinin ÇED aşamasının hangi düzeyde bulunduğu ve neler yapılabileceği ile ilgili olarak Altunelma köyünün ziyaret edilmesine, ilgilenen kişilerce iletişim kurulmasına ve karşılıklı bilgi paylaşımının sağlanmasına karar verildi…

6- Bölgemizde endemik bitki olarak bulunan “Ters lalelerin” korunması ve kollanması amacıyla 26 nisan 2019 cumartesi günü platform gönüllüleriyle birlikte konuya alaka gösterecek diğer dernek, grup ve çevre dostlarıyla birlikte bölgenin ziyaret edilmesine fotoğraf ve video çekimleriyle sosyal medyada konuya ilgi ve dikkat çekilmesi kararlaştırıldı…

7- Nurhak bölgesinde duyumları alınan madencilik çalışmasıyla ilgili sağlıklı bilgiler alınmasına, Elbistan Ticaret ve Sanayi Odasınca takip edilen hayvancılık ve süt ürünleri organize sanayi bölgesi ile ilgili bilgi toplanmasına karar verildi…
Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz