MARAŞ VE PAZARCIK SEÇİMLERİ ÜZERİNE

0
304

Bir yerel seçim geride kaldı. Bu seçime ilişkin bir değerlendirme yazımızın konusu değildir; ancak bir cümle ile belirtmek gerekirse, bu seçimin kazanan ve kaybettireni HDP olmuş, AKP/MHP iktidarı büyük bir darbe yemiştir.

AKP/MHP iktidarını yenen HDP’nin cesur ve yaratıcı politikası Maraş’tan da uygulandı, fakat kimi basiretsiz koltuk sevdası Politikacılar sayesinde Pazarcık da kaybedildi, daha doğrusu Pazarcıklılara kaybettirildi.

PAZARCIK’DA TEK ADAY İLE SEÇİME GİRME KARARI NASIL BELİRLENDİ?

Bir önceki seçimlerden Pazarcık için kesinleşen bir tablo vardı: Pazarcık da Demokrasi cephesinin kazanıp AKP/MHP iktidarının alt edilmesi ancak ve ancak tek Aday ile seçime girilmesi ile mümkündü. Bu noktada biz Maraş Girişimi olarak halkımızın bu beklentisi gereği devreye girerek HDP ve CHP ile dolaylı ve doğrudan görüşmeler yapıp halkımızın bu talebini ilettik. HDP daha seçimden 1 yıl kadar önce yapılan bu görüşmelerde eğer CHP’den teklif gelir ise olumlu bakacaklarını belirttiler.

Sayın Kamil Dalkara da bu dönem de CHP adına bizzat gidip HDP ile görüşerek Tek Aday ile seçime girilmesi kararı alınmasında önemli bir rol üstlendi.

Maraş demokratik muhalefetinin kahir ekseriyetinin beklentisi olan “birlikte hareket etme” isteği çok önemliydi ve HDP toplumun bu isteğine   ve halkın sosyal siyasal dokusuna uygun davranarak hem toplumun beklentisini hem de çok önemli bir sorumluluğu yerine getirmiş, halkımızın İYİ PARTİ’ ye payanda olmaması gerçeğinden hareketle Maraş genelinde Elbistan dışında hiçbir yerde aday çıkartmamıştır.

PAZARCIK CHP ÖRGÜTÜNÜN İKİYE BÖLÜNME SÜRECİ

Maraş Girişimi bu yönlü destek faaliyetlerini en üst noktada sürdürürken, CHP kendi içinde, hiç doğru ve anlamlı olmayan bir aday belirleme krizi yaratmış ve bu krizle boğuşur olmuştu. Tek aday da anlaşmanın saşlanıp kazanmanın kesin olduğu bir noktada CHP için de böyle bir gereksiz tartışmanın başlaması sorunu büyüttü. Bu sorunlar, partilerin iç sorunlarıdır ve daha uygun yöntemlerle çözülmesi tercih edilir.  Ancak ne Maraş’ta yaşanan bu ayrışmanın tarafları ve ne de CHP yetkilileri bu konuda gerekli sorumluluğu ve basireti göstermemişler ve söz konusu tartışmanın zararlı bir ayrışma ve çatışmaya dönüşmesini önlememiş/önleyememişlerdir.

En nihayetinde CHP’nin kendi içinde çözmesi gereken bu sorun adaylardan birisi ve Pazarcık CHP örgütünün ezici bir çoğunluğu halkın çıkarlarını ve demokratik değerleri hiçe sayarak Pazarcık’ta ve Türkiye de esamisi okunmayan ve şaibeli ilişkiler içinde olduğu çoktan beri konuşulan DSP’den adaylığını ilan etmesine yol açmıştır.  

KAMİL DALKARA “ESKİ CHP”LİLERİN TEMSİLCİSİ OLDU

Bu noktada şunu belirtmek gerekir ki, bu kopuş sürecin de Sayın K. Dalkara Tek Bir Kişi değildir, arkasın da onunla hareket eden, hatta O’nu böyle bir kopuşa teşvik eden Pazarcık CHP Örgütünün önemli bir kesimi vardır. Geride kalan bazı aile temsilcilerine bakıp CHP örgütünün Haydar İkizer’in safında kaldığını söylemek yanılgıdır. Pazarcık CHP örgütünü öyle sadece birkaç aileye indirmek de doğru değildir. Bu noktada ayrışma sürecinde Pazarcık CHP’ den toplu istifalara bakılırsa bu gerçek daha iyi görünecektir.

Dolayısıyla biz Maraş Girişimi olarak Pazarcık da HDP ile yapılan bu anlaşmayı “içine sindiremeyen” bayı ESKİ CHP’lilerin bu kopuş da önemli bir rol üstlendiğine inanıyoruz. CHP’ye oy verenler, bu defa oylarını CHP dışında değerlendirmişlerdir, bir anlamda CHP kendi adayına sahip çıkmamış, çıkamamıştır.

Halbuki herkes ve en başta Pazarcık halkı çok iyi biliyordu ki, söz konusu adaylar “bir adaya” indirilseydi, yani “tek aday” olarak seçime girilmesi sağlanabilseydi, “tek aday”ın kim olduğuna bakılmadan, bütün Pazarcıklılar gönül rahatlığıyla ve seve seve o “tek aday”a oylarını verecekler ve AKP’nin Pazarcık’taki saltanatını yıkmanın güzelliğini yaşayacaklardı. Ne yazık ki birileri Pazarcık halkına bu güzelliği yaşamasını çok görmüştür. 

Her şey bu kadar açık ve net ortadayken, Pazarcık’ta hiçbir çalışması ve varlığı bulunmayan bir partiden aday olarak, toplumun beklentilerinin gerçekleşmesini önlemek, Pazarcık halkının çıkarı veya Pazarcık halkına iyilik olarak sunulamaz.  Öte yanda bu bölünmenin zeminini yaratarak, bu bölünmeyi adeta teşvik ederek, bu bölünmeyi önlemeye çalışmaktan ısrarla kaçınarak, bugün ortaya çıkan sonucun doğmasında sorumlu olanların yaptığı da ayrı bir değerlendirme konusudur.

Maraş girişimi olarak Pazarcık halkının birlik olma isteğine ve AKP’den belediyeyi alma beklentisine uygun olmayan bu politikayı şiddetle reddetmiş ve bunu yapan adayın topluma zarar verdiğini, en başında ve en açık ifadelerle belirtmiştik.

Ancak buna rağmen basiretsiz, bencil ve halkın çıkarlarını dikkate almayan kompleksli küçük hesaplar peşinde koşan, gözünü hırs bürümüş sözde politikacıların bu tutumlarının sonunda, hem HDP’nin ve tüm halkımızın oyları heba edilmiş, hem halkın beklentisi ve özlemi karşılık bulmamış, hem de CHP adayının emek ve çabaları boşuna gitmiş ve AKP bir kez daha Pazarcık’ta belediye başkanlığını almıştır.  

KENDİNİ “GALIP” İLAN ETMENİN BEDELİ PAZARCIK HALKININ KAYBETMESİ OLMUŞTUR

Tüm bunlara rağmen birilerinin “ben tek bir kişiydim, on bin oy aldım ve kazandım” demesini esefle kınıyoruz. Bu yaklaşımlar sonucudur ki 2014 yılın da yine Kamil Dalkara adına HDP ilçe binasını çetevari basan aynı kişiler şimdi de CHP ilçe binasını basma yüzsüzlüğünü göstermişlerdir.

Bu tavır normal kabul edilebilecek bir sonuç değildir.  Kimse bu pespaye politikada ve bu kifayetsiz muhterislikte başarı olarak söz etmemelidir. Tam tersine halkın yıllardır süren büyük özgürlük beklenti ve umutlarını, kendi egolarını tatmin etmek için kullananlar hem bugün hem yarın bu vebali boynunda ağır bir zincir gibi taşıyacaklardır.   

Kaldı ki tekrar belirtelim ki. Kamil Dalkara bu seçime öyle tek başına girmemiştir; arkasın da Pazarcık eski CHP örgütünün ve Gençlik kollarının hepsi saf almıştır.

AVRUPADAKİ DERNEKLERİ ANLAMSIZ KAVGADA TARAF OLMAYA ÇAĞIRMAK DOĞRU DEĞİLDİR

Maraş Girişimi olarak seçim sürecinde özellikle Maraş girişiminin faaliyetlerine ve çalışanlarına dair ileri sürülen seviyesiz tutum davranış ve iddiaları şiddetle reddediyoruz. Küfür siyasetini de kendini beğenmiş zavallılığı da bu toplum hak etmedi.  Maraş girişimi olarak topluma ve halkımızın değerlerine duyduğumuz saygıdan dolayı bu tür saldırılara cevap vermemiş olmamız, zayıflık olarak algılanmamalıdır.  

Bu türden yaklaşımları bir zavallılık ve belden aşağı vurma hali olarak değerlendiriyoruz.  İnsanlar buraya, Avrupa’ya, sadece kişisel yaşamını kurmak amacıyla gelmedi.  Kaldı ki herkes bilsin ki bu sistem değişmediği sürece ne orada yaşayanların ne de burada yaşayanların yaşam güvencesi olmayacaktır. Bugün orada olanların yarın dünyanın bir başka yerinde bulunmayacaklarının hiçbir garantisi olmayacaktır.

O nedenle bu tür yaklaşım içinde bulunan ve buradan hareketle Maraş girişimi çalışmalarına ve Maraş girişiminin çalışanlarına karşı söylenen her sözün, sadece söyleyene zararı olacaktır.   

Maraş girişimi olarak halkımızın bu sonucu hak etmediğini, tersine büyük bir fedakarlıkla sandığa giderek, AKP faşizminin bütün izlerini Pazarcık belediyesinden silinmesi için elinden geleni yaptığını biliyor ve halkımızı bu vesile ile saygı ile selamlıyoruz. 

Maraş Girişimi olarak izlenen sağlıksız politikaların zemini olmayacak, olan biteni halkımızın sağduyusu ve metaneti ile ele alacağız. Pazarcık halkının yaratılan tahribatı ve gösterilen sorumsuzluğu da diğer yanda ortaya konan fedakarlığı ve basireti de en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyoruz.  Önümüzdeki sürecin asli öznesi olduğumuzu bilmenin sorumluluğuyla hareket edeceğiz.

ELBİSTANDAKİ ARKADAŞLARIMIZI KUTLUYORUZ

Bu arada Elbistan da fedakarca, kararlılık ve cesaretle çalışan adaylarımız ve arkadaşlarımızı bütün kalbimizle kutladığımızı belirtmek istiyoruz. Özellikle HDP’li gibi davranarak, toplumu yanlış yönlendiren, HDP’nin bedellerle kazanılmış değerlerini İYİ Partiye pazarlayanların yarattığı tahribatın küçük olmadığı, arkadaşların bu koşullarda büyük özveriler göstererek partinin varlığını göstermeye çalıştıkları biliniyor. Bunca olumsuz koşullarda çok büyük bir çaba içinde olan bu arkadaşların emeği unutulmayacaktır. 

Değerli Maraşlılar, Pazarcıklılar, Elbistan, Nurhak, Ekinözü, Afşin, Göksün, Çağlayancerit ve diğer ilçelerde bulunan dostlar

Hepiniz bu önemli süreçte büyük emekler harcadınız, hepinizi saygı ile selamlıyoruz. Ancak sürecin yarattığı olumsuzluklardan hareketle moral bozukluğu, karamsarlık ve umutsuzluk yaratmak doğru değildir.  

Önümüzdeki sürece daha güçlü ve daha etkili bir biçimde hazırlanmalıyız. Bu seçim bir kez daha çok acık ve net olarak göstermiştir ki demokratik siyaset olmadan hiçbir siyasal kazanım elde edilemez, edilse bile korunamaz. O nedenle biz bu siyasetin büyütülmesi ve geliştirilmesi için elimizden geleni yapmalı mücadelemizin ihtiyaçlarına kendimizi hazırlamalıyız. 

Maraş Girişimi

12.04.2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz