SES çalıştayının sonuç bildirgesi: Sağlık hizmetleri kötüye gidiyor-VİDEO

0
279

SES, 12–13 Ocak’ta yaptığı çalıştayın sonuç bildirgesini açıkladı. “Sağlık hizmetleri kötüye gitmekte, sağlık emekçileri daha fazla sömürülmekte” denilen bildirgede, sağlık hizmetlerinin sermayedarların talepleri doğrultusunda şekillendiğine dikkat çekildi.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) 12-13 Ocak’ta yaptığı sağlık çalıştayının sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaştı. Sağlık hizmetlerinin siyasi iktidarla birlikte sermayedarlara bırakıldığı ifade edilirken, Sağlıkta Dönüşüm Programı da eleştirilerin odağında oldu.

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erdem’in okuduğu bildiride öncelikli dikkat çekilen konu ‘sermayenin ihtiyaçlarına göre tedavi merkezli sağlık hizmeti’ meselesi oldu. Erdem, iki günlük çalışmanın sonunda birinci basamak sağlık hizmetine ilişkin şu tespitleri aktardı:

“Toplum Sağlığı Merkezlerinde çalışan emekçilerin sürekli farklı işlerde görevlendirilmesi, ‘açık kapayan personel’ olma hali, mesleğini severek yapmaya engel olmaktadır. Aile hekimlerine hem çalışan, hem işveren ve hem de işletmeci rolü biçilmektedir. Bu sistem emekçi için de hizmetlerden faydalanan yurttaşlar için de halk sağlığı için de uygunsuzdur.

“YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”

İktidarın, sağlık sektöründe yanlış kararlar aldığını söyleyen Erdem, “Yanlıştan dönülmeli” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koruyucu sağlık hizmetlerin tüm giderleri kamudan karşılanmalıdır. Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) giderleri cari hesaplar kaleminden değil bütçeden karşılanmalıdır. ASM’lerin tümü uygun standartlarda ve donanımda kamu binası olarak yapılmalıdır. Mobil hizmetler için kamu tarafından mekan ve araç tahsisi yapılmalıdır. Yaz-boz tahtasına dönüşmüş olan mevzuatlar tartışmaya açılıp toplum ve sağlık emek örgütlerinin görüşleri bu tartışmalarda önemsenmelidir. Mevzuat  yeniden düzenlenmelidir. Emekçilerin kadrolu, iş güvenceli istihdamı sağlanmalı, kamu dışı emekçiler kadroya alınmalıdır. Birinci basamak ekibi genişletilmeli, bölge ve nüfusun özelliklerine göre belirlenen sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmelidir. Nüfus ve performansa dayalı ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret uygulaması hayata geçirilmelidir. Birinci basamak sağlık emekçilerin taleplerine yönelik toplu sözleşme hazırlanmalı.”

“ÖNCELİKLERİ SAĞLIKTAN PARA KAZANMAK”

Erdem’in altını çizdiği bir diğer konu ise ‘kadro’ konusu oldu. “Tüm sağlık emekçileri kadrolu istihdam edilip çalışma koşulları ve ücretleri de toplu sözleşme ile belirlenmelidir” diyen Erdem, şunları aktardı:

“Sağlık emekçilerinin karar mekanizmalarına katılımı sağlanmalıdır. Aile hekimliği uygulaması, Sağlıkta Dönüşüm Programı diye bilinen neoliberal sağlık reformlarının bir parçasıdır. Sağlıktan para kazanmayı önceleyen bu sistemin içinde sadece Aile Hekimliği’nde dönüşüm mümkün değildir. Dişlinin tüm çarklarında toplum yönelimli bir sağlık hizmetini ön plana alan adımlar kaçınılmazdır. Genel olarak Sağlıkta Dönüşüm Programı özel olarak da Aile Hekimliği uygulaması AKP iktidarında son yıllarda retorikle ifade ettiği üzere ne ‘millidir’ ne de ‘yerlidir’. Emperyalistlerin önerdiği kapitalist sağlık sisteminin gereği olarak kar amaçlı bir sitemdir. Toplum yararına olmayan ve emek sömürüsünü derinleştiren bu sistemden vazgeçilmelidir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz