Öğrenciler, kendi alışverişlerini kendileri yapıyor

0
265

Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) oluşturulan ve adına Dürüst Kantin denilen sistem ile öğrenciler kantincisi bulunmayan kantinden kendileri alışveriş yapıyor, ücretlerini ise yine kendileri ödeyip, para üstünü de kasadan kendileri alıyor.

Elbistan Bilim Sanat Merkezi’nde yaklaşık 1 ay önce ‘Dürüst Kantin’ projesi hayata geçti. 70 öğrencinin eğitim gördüğü Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi’nde açılan kantinde görevli bulunmazken, öğrenciler alışverişlerini kendileri yapıyor, ödeme ve para üstü alma görevini de yine kendileri üstleniyor.
Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi’nde görev yapan Rehber Öğretmen Burcu Yadık Şireci, proje hakkında bilgi verdi. Projedeki amacın; öğrencilere doğruluk ve dürüstlüğü aşılamak olduğunu belirten Şireci, “Dürüst Kantini, öğrenciler kendileri yönetiyor. İstedikleri ürünü alıp parasını kasaya bırakıyorlar. O gün yanında parası olmayan öğrenciler de kantinden ihtiyaçlarını karşılıyor ve parasını daha sonra kasaya bırakıyorlar. Bizim kasaya bıraktığımız belli bir miktarda bozuk para var. Ürün stoklarımız belli fakat herhangi bir kontrol mekanizması kullanmıyoruz. Bütün adalet sistemi, o an öğrencinin elinde. Akademik eğitim önemi ama önceliğimizin değerler eğitimi olması gerekiyor. Bizler, eğitimciler olarak öğrencilerimize ne kadar güvendiğimizi hissettirebilirsek onlar da o kadar verimli hale geliyor. Öğrencinin kendi kendini yönetebilmesi için uyguladığımız bu yöntem asla bir güven testi değildir. Aksine onlara ne denli güvendiğimizi hissetmelerini sağlıyoruz. Bu sayede de özgüvenleri yükseliyor. Öyle ki; kantinimizin kasası bugüne kadar hiç açık vermedi ve eksiğimiz çıkmadı” dedi.
Dürüst Kantin’den alışveriş yapan öğrenciler ise, 1 aydan bu yana alışveriş yaptıklarını belirterek, bugüne kadar kantinlerinin hiç açık vermediğini ifade ettiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz