Aile hekimleri, “Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği”nin geri çekilmesi ve iptali için 4 gündür iş bırakma eylemindeler.
Aile hekimleri, “Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği”nin geri çekilmesi ve iptali için 2 Aralık’ta 5 günlük iş bırakma eylemine başladı. Hekimlerin eylemleri 4’üncü gününde devam ediyor. Aile hekimleri, Diyarbakır, Adana ve Antalya’da düzenledikleri açıklamalarla taleplerini tekrarladı.
DİYARBAKIR
Sağlıkçılar Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada, “Aile Sağlığı Merkezleri’ni yönetmelikler ile eziyete dönüştürmeyin” pankartı açıldı. Açıklamayı yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu üyesi Muhammed Can, Sağlık Bakanlığı’nın sorunlara dair çözüm üretmek yerine çıkarılan yönetmeliklerle sorunları derinleştirdiğini ifade etti. Can, “1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana daha da kötüye götürecek uygulamalar içermektedir” dedi.
ADANA
Adana’da Tabip Odası’nda açıklama yapıldı. Adana Sağlık Platformu bileşenlerinin katıldığı açıklamayı yapan Adana Tabip Odası Başkanı Özden Polatöz, “Sağlık Bakanlığı; aile hekimlerini simide mahkum ediyor. Bakanlık, Aile Hekimliği Yönetmeliğini geri çekmelidir” dedi.
ANTALYA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi üyeleri de Kepez İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. SES üyeleri, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun göreve geldiği günden beri sorunları çözeceğini söyleyip hiçbir sorunu çözmediğini hatta aksine çıkardığı yönetmelikler ve uygulamalarla sağlık emekçilerinin sorunlarını derinleştirdiğini belirtti. SES üyeleri, Bakan Memişoğlu’na kırmızı kart göstererek istifaya davet etti.
TALEPLER
Yapılan açıklamalarda aile hekimleri, taleplerini şöyle sıraladı:
“* Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri binaları kamu tarafından sağlanmalıdır.
* Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilmeli Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
* Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmelidir, Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Aile Sağlığı çalışanlarına ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmeli, Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.
* Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
* Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”
(HABER MERKEZİ)
aile hekimlerieylemgrevpirha