Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’deki evler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, gazlı ocak kullanmak ortalama olarak bir kişinin ömründen yaklaşık iki yıl eksiltiyor. Bu rakam, araba kazalarında ölenlerin iki katı.
Ocaklar kalp ve akciğer hastalıklarıyla bağlantılı zararlı gazlar yayar ancak uzmanlar tehlikeleri konusunda toplumun çok az farkındalığa sahip olduğunu belirtiyor. Gaz sobaları her yıl 40 bin Avrupalının akciğerlerine pompaladığı kirletici maddeler yüzünden yaşamını yitirmesine yol açıyor.
Araştırmacılar, AB’de her yıl 36 bin 31, İngiltere’de ise 3 bin 928 erken ölümünün gazlı ocaklara bağlı olduğunu belirtti. Tahminlerinin muhafazakar olduğunu, çünkü yalnızca azot dioksitin (NO 2 ) sağlık etkilerini dikkate aldıklarını ve karbon monoksit ve benzen gibi diğer gazları dikkate almadıklarını söylüyorlar.
AB’deki her üç evden biri gazla yemek pişiriyor, bu oran Birleşik Krallık’taki evlerin yüzde 54’üne ve İtalya, Hollanda, Romanya ve Macaristan’daki evlerin yüzde 60’ından fazlasına çıkıyor. Ocaklar fosil gazı yakıyor ve hava yollarını iltihaplandıran zararlı maddeler çıkarıyor.
Sonuçlar, ABD’de Mayıs ayında yapılan ve gaz ve propan sobalarının her yıl 19 bin yetişkinin ölümüne neden olduğunu ortaya koyan bir araştırmayla da örtüşüyor.
AB bu ay dış hava kalitesiyle ilgili kurallarını sıkılaştırdı ancak iç hava kalitesi için standartlar belirlemedi. Avrupa Halk Sağlığı İttifakı (EPHA), politika yapıcıları emisyonlara sınırlar koyarak, daha temiz ocaklara geçişe yardımcı olmak için para teklif ederek ve üreticileri ocakları kirlilik riskleriyle etiketlemeye zorlayarak gazlı ocakları aşamalı olarak kaldırmaya çağırdı.