Maraş Demokratik Haber Gazetesi

23.8 C
Kahramanmaraş
Pazar, 6 Ekim 2024

‘Aydın gözden çıkarıldı’

Aydın’da bir taş ocağı için onay verirken, üç taş ocağı için de ÇED süreci başlatıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aydın’da bir taş ocağı için onay verirken, üç taş ocağı için de ÇED süreci başlattı. Tamamı ormanlık alanlarda kalan taş ocaklarında dinamit patlatma yöntemleri ile hammadde çıkarılacak. Taş ocaklarının bazıları kentin su kaynaklarına zarar vereceği belirtilirken, Artı Gerçek’e konuşan Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Sözcüsü Mehmet Vergili “Aydın’ı talan etmek için uğraşıyorlar. Bir taraftan RES’ler, GES’ler ve JES’ler, diğer taraftan taş ocakları ile Aydın gözden çıkarıldı” dedi.

Peş peşe kararlar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aydın’da açılmak istenen taş ocakları ile ilgili peş peşe kararlarını açıkladı. Karacasu’da açılmak istenen ocakla ilgili ÇED onayı veren Bakanlık, Söke, Bozdağan ve Buharkent’te açılmak istenen taş ocaklar için de ÇED süreci başlattığını duyurdu. Aydın’ın Karacu ilçesinin Nargedik Mahallesi sınırlarındaki yeşil alanda açılmak istenen boksit ocağı için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Projeye göre, HBD Madencilik, 24.99 hektarlık orman alanında yıllık 2 milyon tonluk boskit çıkarmayı planlıyor. Proje ömrü 20 yıl olacak.

ÇED oyunu

Proje ile ilgili dikkat çeken bir nokta ise ÇED sahasının büyüklüğü oldu. ÇED Yönetmeliği’ne göre kazı ve döküm alanı 25 hektarın üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor ancak şirket ÇED sahasını 24.99 hektar olarak belirleyerek projeyi ÇED sürecinden kaçırdı. 25 hektarın üstündeki projelerde ilgili bakanlık ve yerel yönetimlerin görüşleri alınıyor ve proje halkın onayına sunuluyor.

EKOLOJİ SERVİSİ

Son Eklenenler

Bu Hafta En Çok Okunanlar

spot_img

Son Eklenenler

Sular çalınırken, çeşmelerden zehir akıyor

Su sorunu her geçen gün büyürken, bu durum Türkiye halklarının geleceğini tehdit ediyor. Su...

Deşta Sarısu’da yangın çıktı

Panos ilçesinde Çîyayê Sipan eteklerinde bulunan Deşta Sarısu’da bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın çıktıAgirî’nin...

Arhavi’de her 200 metreye bir HES

Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Ortacalar Bucağı, Küçükköy, Yıldızlı ve Başköy köyleri arasındaki mevkide bulunan...

Nükleer sermaye bu kez Adana’da

Dünya nükleer sermayesi, inşa edilmek istenen nükleer santraller için ilgi odağı olan Türkiye’de 11....