Kuzey ve Doğu Suriye’de 25 Kasım eylem ve etkinlikleri

0
141

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu’nun çağrısı üzerine birçok kentte ‘Jin, jiyan, azadî’” şiarıyla eylemler ve toplantılar gerçekleşti.

TIRBESPIYÊ

Genç Kadınlar Birliği Tirbespiyê örgütlenmesi gençlik merkezi önünde yürüyüşe geçti.

İlçedeki çarşıya kadar yapılan yürüyüş sırasında sık sık “Jin, Jiyan, Azadî” ve “Bijî berxwedana gerîla” sloganları atıldı.

Kongra Star merkezi önünde yürüyüş sona ererken, burada kısa bir konuşma yapan Genç Kadınlar Birliği Koordinasyonu üyesi Rîm Dada, kadına dönük şiddeti kınayarak mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

ÇILAXA

Kongra Star, Çilaxa’nın Kêşik beldesinde kadına yönelik şiddete ilişkin bir seminer organize etti. Seminere onlarca kişi katıldı.

Kongra Star Kêşik Eğitim Komitesi üyesi Ahîn Şiwêş, kadınların ataerkil zihniyetin ve eğitimin kurbanı olduğunu belirtirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğüne ilişkin düşüncelerine dikkat çekti.

Ahîn Şiwêş, “Önder Öcalan’ın fikirleriyle silahlanan kadınlar, toplumsal alanlarda aktif rol oynadı. Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların mücadelesi tüm dünyaya örnek oldu” dedi.

TIL HEMÎS

Til Hemîs ilçesinde de Kongra Star, eğitim kurum salonunda onlarca sivil toplum kurum üyelerinin katılımıyla seminer gerçekleştirdi.

Kongra Star üyesi Efra Ebas adil ve özgür bir toplumun inşasında kadının rolüne vurgu yaptı.

Efra Ebas, kadınlara karşı işlenen tüm suçların kadın iradesini kırmaya yönelik olduğunu söyledi.

DÊRIK

Kongra Star Dêrik bürosu, ilçedeki sivil toplum kurum üyelerinin katılımıyla bir toplantı yaptı.

Jineoloji Merkezi yönetim üyesi Sewsen Yûsif, toplantıda Abdullah Öcalan’In kadınların rolüne ilişkin değerlendirmelerini okudu.

Toplantıda kadının toplumdaki rolü ve özgürce bir arada yaşamanın önemi hakkında bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

TIL TEMIR

Til Temir’de de aynı etkinlik programı kapsamında seminer verildi. Kongra Star Eğitim Komisyonu yönetim üyesi Mufîda Şêx Salih, şiddetin nedenlerine ve türlerine işaret ederek, “Kadına yönelik şiddetin kültürel, cehalet ve küçümseme gibi birçok nedeni var” dedi.

Mufîda Şêx Salih, “Toplumsal şiddet aileleri ve kadınları çok etkiliyor. Bu tür şiddet aileyi bölüyor, kadın erkek ayrımına neden oluyor, çocukları okuldan alıkoyuyor” şeklinde konuştu.