İran’da eylemler üçüncü ayına girdi

0
105

Kasım 2019’da yakıt fiyatlarındaki artışa karşı başlayan halk hareketinin üçüncü yıl dönümüne denk gelen salıyı çarşambaya bağlayan gece birçok kentte çatışmalar yaşandı.

Tahran’da gece saatlerinde ateş yakan eylemciler, “Savacağız! Öleceğiz!” şeklinde slogan attı.

Sanal ağlarda yayınlanan görüntülere göre bir metro istasyonunda devlet güçleri yolcular üzerine ateş açtı. Görüntülerde bağırışlar duyuluyor.

Doğu Kürdistan’da da devlet güçleri birçok kentte halka ateş açtı. Sine’de iki kişi, Kamyaran’da bir kişinin katledildiği yönünde bilgiler var.

Bu arada resmi haber ajansı Irna’ya göre Doğu Kürdistan’ın Bokan ve Kamyaran kentleri ile İran’ın güneyindeki Şiraz kentinde iki Devrim Muhafızı ve bir paramiliter Besic üyesi öldürüldü.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre Jina Emini’nin Tahran’da ahlak polislerince katledildiği 16 Eylül’den bu yana 43’ü çocuk en az 326 eylemci katledildi. Bunlardan en az 123’ü Sistan Belucistan eyaletinde hayatını kaybetti.

IHR’ye göre 15 bini aşkın kişi tutuklandı. Devlet yetkilileri bu bilgilerin gerçek olmadığını savunuyor. Birleşmiş Milletler de aralarında çocukların olduğu 14 bin kişinin tutuklu olduğunu belirtirken, muhalif bazı kaynaklar 30 bini üzerinde tutuklu olduğunu iddia ediyor.

İnsan hakları örgütlerine göre tutuklananların avukatları ile görüşmeleri engelleniyor, itiraflarda bulunmaları için fiziki ve psikolojik işkencelere maruz kalıyor.

Bu arada İran yargısı, üç göstericiye daha idam cezası verdi.  Pazar günü de Tahran’daki bir mahkeme eylemcilerden birini “hükümet binasını ateşe vermek, kamu düzenini bozmak, ulusal güvenliğe karşı suç işlemek amacıyla komplo kurmak, Allah’ın düşmanı olmak” gibi bir dizi suçlamayla idam cezasına mahkum etti.