BM: Somali’de yılın başından beri 613 sivil öldürüldü

0
120

Birleşmiş Milletler’in son verilerine göre Somali’de yılın başından bu yana en az 613 sivil öldürüldü, 948’i yaralandı. Bu veriler, 2017’den bu yana en ağır bilançoyu oluştururken, 2021’e göre yüzde 30’luk bir artışa denk geliyor.

BM’ye göre sivil ölümlerin 315’i ve yaralanmaların 686’sı patlayıcı maddelerden dolayı yaşandı. Saldırıların en az yüzde 94’ünden El Kaide bağlantılı Şebab örgütü sorumlu tutuldu.

Diğer ölüm ve yaralanmalardan devlet güvenlik güçleri, aşiret milisleri ve tespit edilemeyen diğer aktörlerin sorumlu olduğu belirtildi.

17 Ekim’de resmi olarak insan hakları yüksek komiserliği görevine başlayan Volker Türk, “Bu yıl, 2017’den bu yana belgelenen ölüm ve yaralanmalardaki genel düşüşün keskin bir şekilde durduğunu gösterdi” dedi.

Türk, yazılı açıklamada “Daha fazla Somalilinin her gün hayatını kaybetmeye devam etmesinden derin endişe duyuyorum” diye ekledi.

Volker Türk, “Çatışmanın tüm tarafları, uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstermeli ve sivillerin korunmasını sağlamalıdır. Bu aynı zamanda El-Şebab’a karşı çatışmada hükümetle birlikte yer alan silahlı unsurları ve uluslararası güçleri de kapsıyor” ifadelerini kullandı.

29 Ekim günü başkent Mogadişu’da bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırılarda en az 116 kişi ölmüş, 300’ten fazla kişi yaralanmıştı.

El Kaide bağlantılı El Şebab, 2007’den bu yana ülkede federal hükümetle çatışırken, sık sık sivilleri hedef alıyor.

El Şebab, 2011’de Mogadişu dahil olmak üzere temel kentlerden çıkarılmıştı ancak başta ülkenin güneyinde olmak üzere geniş kırsal alanlara yerleşmiş durumda.