QSD’nin teslim ettiği DAİŞ’liye Almanya’dan tutuklama kararı

0
39

Suriye Demokratik Güçleri (QSD)’nin DAİŞ’e yönelik operasyonlarda yakaladığı Alman vatandaşı 10 çete üyesi ve DAİŞ’lilerin 27 çocuğu, geçtiğimiz mart ayında Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Berlin yönetimiyle yaptığı anlaşma sonucunda Almanya’ya teslim edilmişti.

31 Mart 2022 günü Almanya’ya ulaşan çete üyelerinden 4’ü Frankfurt Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Merkezi Karlsruhe’de bulunan Federal Başsavcılık bugünkü resmi açıklamasında Nadine K. isimli çete üyesi hakkında iddianamenin tamamlandığını duyurdu.

İnsanlığa karşı suç işlemek ve bu suça yardım yardım etmek ile savaş suçu işlemekten tutuklama kararı çıkartılan 33 yaşındaki Alman vatandaşı çete üyesinin yargılanmasının önümüzdeki günlerde Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde başlaması bekleniyor.

2014 yılının sonlarında Türkiye üzerinden çetelere katıldığı belirtilen Nadine K.’nın DAİŞ’li bir erkekle evlendiği ve Musul’a yerleştiği, burada işlenen birçok insanlık dışı suça ortak olduğuna dikkat çekildi.

Eşiyle birlikte DAİŞ’in silah deposundan sorumlu olduğu ifade edilen Nadine K.’nin ayrıca kaçırılıp esir alınan Êzidi kadınların kaçmaması için DAİŞ tarafından bekçi olarak görevlendirildiği kaydedildi.

ALMANYA’DAN DAİŞ’E YÜZLERCE KİŞİ KATILDI

Almanya Avrupa ülkeleri içinde DAİŞ’in en fazla eleman devşirdiği ülkelerinden başında geliyordu.

Almanya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre DAİŞ çetelerine katılmak için Almanya’dan 1.150 katıldı, ancak bu sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Çete üyelerinin üçte biri Almanya’ya geri dönerken, en az 200’den fazla çete üyesinin de Irak ve Suriye’de öldürüldüğü tespit edildi.

Şu anda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 200 civarında Alman vatandaşı YPG/QSD’nin elinde bulunuyordu, bunların bir kısmı son iki yılda Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ile yapılan anlaşmalarla Almanya’ya teslim edildi.

Ancak savaş suçu işleyen ve DAİŞ’in önemli kademelerinde yer alan çete üye ise 90’ya yetişkin erkek ise hala Özerk Yönetim’e bağlı cezaevlerinde tutuluyor.

DAİŞ çetelerine yönelik operasyonlarda sağ yakalanan Almanlar karşı Berlin yönetimi uzun süre ilgisiz davrandı.

2019 yılının Şubat ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın Almanya’nın adını anarak “Vatandaşlarınızı alıp yargılayın” çağrısına rağmen, dönemin Merkel hükümeti terör saldırıları endişesiyle yetişkin DAİŞ’lilerin ülkeye getirilmesine ısrarla karşı çıkmıştı.