Küresel protestolarda ’iklim tazminatı ve adalet’ çağrısı

0
43

Binlerce genç, iklim çöküşünden en kötü şekilde etkilenenler için tazminat talebiyle Asya, Afrika ve Avrupa’da koordineli bir “küresel iklim grevi” düzenledi.

Yeni Zelanda ve Japonya’dan Almanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne kadar aktivistler, küresel ısınmanın yoksullara verdiği zararı zengin ülkelerin ödemesini talep etmek için okulları, üniversiteleri ve işleri terk etti.

Fridays For Future hareketinin son eylem gününde, dünya çapında yaklaşık 450 yerde “iklim tazminatı ve adalet için” grevler planlandı.

Protestolar , gelişmekte olan ülkelerin evlere, altyapıya ve geçim kaynaklarına yönelik iklimle ilgili yıkım için tazminat talep etmeyi planladığı Cop27 iklim zirvesinden altı hafta önce gerçekleşiyor.

Son aylarda Pakistan’ın büyük bir bölümünü saran ölümcül seller, Kuzey Afrika, Avrupa ve Kuzey Amerika’yı kasıp kavuran orman yangınları ve İngiltere ve Hindistan’da rekor kıran sıcak hava dalgaları görüldü.

İklim aktivistleri, sorumlu hükümetlerin iklim adalet için çok az şey yaptıklarını belirtiyor.

En büyük grev Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleşti. Hükümetlerini, iklim kriziyle mücadele için 100 milyar avroluk bir fon kurmaya çağıran mitinge 20 bin kişi katıldı.

Danimarka, iklimle ilgili afetler nedeniyle ortaya çıkan “kayıp ve hasar” sorunu için finansman sağlayan tek zengin ülke oldu ve bu hafta Birleşmiş Milletler toplantısında bu sorunu çözmek için 100 milyon DKK (yaklaşık 13,5 milyon Euro) sağlayacağını duyurdu.

Fridays For Future web sitesinde yapılan açıklamada, “İklim krizine neden olan her baskı sisteminin merkezinde sömürgeciler ve kapitalistler yer alıyor ve iklim tazminatı aracını kullanarak dekolonizasyon, en iyi iklim eylemi türü” denildi.

Fridays For Future gençlik hareketi, 2018’de Greta Thunberg’in İsveç Parlamentosu dışındaki münzevi protestolarından esinlenerek başladı. Kasım 2019’da 4 milyon insanın bir Cuma günü dünya çapında 4.500 eylemde yer aldığı yüksek bir noktaya ulaştı.