Direniş devam ediyor

0
36

Baskı ve tutuklamaların arttığı İran’da protesto gösterileri 14. gününde de sürdü. Sanal medyaya yansıyan görüntülerde halk, “Hamaney’e ölüm” sloganları atıyor. İnternetin kesik olduğu ülkede sağlıklı bilgiye ulaşılamıyor.

İran’ın başkenti Tahran’da Jîna (Mahsa) Amînî’nin “Ahlak polisi” tarafından katledilmesiyle başlayan protesto gösterileri 14. gününe girdi. Rojhilatê Kurdistan ve İran genelinde rejim karşıtı ayaklanmaya dönüşen gösterilere İran özel kuvvetleri, Besic güçleri ve polis en ağır şekilde saldırıyor. Ateşli silahlarla yapılan saldırılarda şimdiye kadar Rojhilatê Kurdistan başta olmak üzere çok sayıda insan hayatını kaybetti. 

İnternet ve iletişim araçlarının kesik olması nedeniyle kesin bilgiye ulaşılamazken, kimi kurum ve kuruluşlar ellerine geçen bilgiyi kamuoyuyla paylaşıyor. 

83 kişinin katledildiği doğrulandı

İran İnsan Hakları (IHRNGO) 29 Eylül 2022 tarihli raporunda, acımasız baskılara rağmen gösterilerin sürdüğünü kaydetti. IHRNGO, aralarında çocukların da olduğu 83 kişinin hayatını kaybettiğini doğrularken, devletin protestocuları itirafa zorlaması ve bu itirafları Telegram üzerinden yayınlamasını da açık insan hakları ihlali olduğunu belirtti. Örgüt, halk ayaklanmalarının bastırılmasında İran İslam Devrim Muhafızları Kolordusu’nun da yer aldığını ayrıca kaydetti.

Ünlüler tehdit edildi

Halkın değişim ve özgürlük talebiyle sürdürdüğü eylemlerde binlerce kişinin tutuklandığını ve tutuklamaların devam ettiğini belirten İran İnsan Hakları kuruluşu, ünlülerin de  protestoları desteklemeleri halinde tutuklanmakla tehdit edildiğini bildirdi.

Rajavî: 15 bin kişi tutuklandı

İran Ulusal Direniş Konseyi (NCRI) Kadın Komitesi twitter hesabından, “Molla rejiminin ölümcül şekilde baskı yapması İranlı gençlerin kararlılığını artırmaktan başka bir işe yaramıyor” diyerek direnişin ülke geneline yayıldığını yazdı.

NCRI’nin başkanı Maryam Rajavi de twitter üzerinden İran’daki protesto gösterilerine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Rajavi, “Ülke çapındaki #İran protestoları 164 şehre yayıldı. 300’den fazla kişi öldürüldü ve en az 15.000 kişi tutuklandı. Ruhban rejimi, insanların öfkesinin alevlerini boş yere söndürmeye çalışıyor. Ölümcül baskılar, İranlı gençlerin kararlılığına sadece katkıda bulunuyor” dedi.

Kamyaran’da 4 öğretmen tutuklandı

Kürdistan İnsan Halkları Ağı, tutuklamaların sürdüğü Rojhilatê Kurdistan’ın Kamyaran kentinde 4 öğretmenin merkeze çağrılarak gözaltına alındığını duyurdu.

17 yaşındaki Ali Mozaffari gizlice gömüldü

Hengaw İnsan Hakları Örgütü de, 29 Eylül’de hazırladığı bir raporda; Tahran’da Saipa Voleybol Gençlik Takımı’ndan 17 yaşındaki Kürt oyuncu Ali Mozaffari’nin göğsünden kurşunladığını ve cenazesinin yoğun bir baskı altında 24 Eylül Cumartesi günü sabah 6’dan önce gömülmesi şartıyla ailesine verildiğini duyurdu.

Öğretmenler grevde

Farklı kaynaklardan edinilen bilgilere göre Sine, Tahran, Kirmanşan gibi birçok kent ve vilayette süren eylemlerde kadınların artık “Ahlak polisinini’ kaldırılması gibi geçici çözümleri kabul etmeyeceğini belirtti.  Artan öğrenci tutuklamaları nedeniyle de öğretmenler Tebriz, Tahran gibi kentlerde greve gitti. 

Gözaltındakiler kayda geçirilmiyor

HRANA İnsan Hakları Örgütü’nün hazırladığı rapora göre ise gözaltına alınan protestocular hakkında işlem yapılmadığı öğrenildi. Dolayısıyla işlem yapılmaması sayının netleşmesini engellediği gibi, bu durumun kaçırmaya girdiği belirtildi. Rojhilatê Kurdistan’da tutuklular için kışlar boşaltılırken, İran genelinde tutuklama furyasına karşın direniş devam ediyor.

HABER MERKEZİ