Türkiye F-16’ya alternatif arıyor

0
36

Türkiye, ABD Kongresi’nin F-16 satışına karşı çıkması halinde İngiliz menşeili Eurofighter Typhoon jetlerinin alımını gündemine aldı.

 Türkiye geçen yıl 30 Eylül’de ABD’den 40 adet blok 70 serisi F-16 savaş uçağı alımı ve envanterdeki 79 uçağın da aynı seriye modernizasyon kiti satın almak için resmi talepte bulundu. İki ülke heyetlerinin bu konudaki görüşmeleri sürerken, ABD yönetiminin satışı yapabilmesi için ABD Kongresi’nden onay alması gerekiyor. Ancak Kongre’den çok sayıda önemli isim; Güvenilir olmayan, insan haklarına saygı göstermeyen, Batı’dan gittikçe uzaklaşan ve Kürtlere savaş açan Erdoğan rejimine F-16 satılmasına karşı çıkıyor.

İngiliz Jet seçeneği gündemde

Türkiye ise şu an F-16’ya karşı alternatif savaş uçağı arayışında. Türkiye’nin F-16 alamaması durumunda Rus savaş jeti alımı yerine NATO sistemleriyle uyumlu İngiliz üretimi Eurofighter Typhoon savaş uçağı seçeneğini de gündemine aldığı belirtildi. Bu seçenek ilk kez Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından dillendirildi. Kalın Cuma akşamı katıldığı bir canlı yayında “Avrupa’yla hem SAMP/T (hava savunma sistemi) hem de Eurofighter ile ilgili yürüttüğümüz müzakereler var” dedi. Ankara’nın Eurofighter Typhoon seçeneğini gündemde tutarak ABD’ye “alternatifsiz değiliz” mesajı vermeyi de amaçladığı ifade edildi.

Eurofighter Typhoon, İngiliz BAE Systems ile Alman-İspanyol ortaklığı Airbus Defence ve İtalyan Leonardo şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum tarafından İngiltere’de üretiliyor. 

Türkiye’nin ABD’den almak istediği F-16V modeli savaş uçaklarının da içinde bulunduğu 4.5. nesil savaş uçağı sınıfında bulunan Eurofighter Typhoon savaş uçakları, İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’nın yanı sıra Avusturya, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman hava kuvvetlerinin de envanterinde bulunuyor.   

HABER MERKEZİ