İsveç hükümeti Kürt vekilin oyu ile son anda kurtuldu

0
50

Parlamentoda yapılan güven oylamasında, NATO’ya giriş karşılığında Türkiye’ye taviz verilmesine karşı çıkan Kürt vekil Amineh Kakabaveh’in oyu belirleyici oldu.

Güvensizlik oyu, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı Morgan Johansson’u hedeflerken, Başbakan Magdalena Anderson’u istifaya götürme riski taşıyordu.

Hükümet, sadece bir oy farkla büyük bir siyasi krizin eşiğinden döndü. Aşırı sağ ve sağcı partiler 289 vekilden 174’ünün oyunu toplayabildi. Bakanı düşürmek için sadece bir oya ihtiyaçları vardı.  

Doğu Kürdistanlı eski bir savaşçı olan ve 2008 yılından bu yana vekil olan Amineh Kakabaveh, salı sabahı yaptığı açıklamada muhalefete oyunu vermeyeceğini söylemişti.  Bağımsız vekil Kakabaveh hafta sonu boyunca sosyal demokrat hükümet ile müzakereler ardından bu kararı aldı.

Radikal soldan gelen Kakabaveh, oylamadan birkaç saat önce “Memnun kaldım” dedi.

Kakabaveh, İsveç’in NATO konusunda Türkiye ile yürüttüğü zorlu müzakereler konusunda güvence almazsa Bakan’a karşı oy kullanacağı uyarısında bulunmuştu.

Bağımsız vekil mecliste yaptığı konuşmada “İfade ve gösteri özgürlüğümüzü Erdoğan’ın taleplerine göre sınırlamalı mıyız?” diye sordu.

Kakabaveh, “Gazetelerde İsveç çıkarlarından çok Kürt çıkarlarını temsil ediyormuşum gibi gösterildim ama benim için önemli olan İsveç egemenliği” dedi.