Boris Johnson’un yerine bir Kürt geçebilir!

0
74

Adı birçok skandala karışan Boris Johnson, lideri olduğu muhafazakar parti içerisindeki güven oylamasını kazansa da çok kırılgan bir pozisyonda kalmaya devam ediyor. Muhafazakar parti kendi içerisinde bölünmüş, Johnson halk desteğini yitirmiş durumda. Polis ve idari soruşturmalarda yasa ihlalinde bulunduğu netleşti. Parlamenter bir soruşturmanın da sonbaharda sonuçlarını açıklaması bekleniyor. “Partygate” skandalı olarak adlandırılan soruşturma çerçevesinde Johnson’ın, ofis çalışanları ve danışmanlarıyla bir doğum günü partisine katıldığı ortaya çıkmıştı.

Johnson bir süre daha başbakanlık grevinde kalacak ancak şimdiden yerine geçecek olası isimler konuşulmaya başlandı.

Bunlardan bir Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi. 1967’de Bağdat’ta bir Kürt ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 9 yaşındayken Birleşik Krallık’a göç eden Zahawi, 2000 yılında piyasa araştırma şirketi YouGov’u kurdu. On yıl sonra siyasete girmek için istifa etti ve milletvekili seçildi.Müfettişliğini yaptığı anti-Covid aşı kampanyası ile birlikte Eylül 2021’de Eğitim Bakanı olarak atandı.

Muhtemel adaylardan biri Hint kökenli ilk Maliye Bakanı Rishi Suna. Bir ara oldukça popüler olan Sunak, serveti ve zengin eşinin vergi düzenlemeleri nedeniyle güven kaybına uğradı.

Adı geçen diğer isimlerden bazıları şöyle:

Açık sözlülüğü ile dikkat çeken Dışişleri Bakanı Liz Truss. Avrupa Birliği’nde kalma yönünde oy kullanmıştı.

Eski Dışişleri ve Sağlık Bakanı Jeremy Hunt, kendisini ciddi bir alternatif olarak sunsa da genellikle pek karizmatik olmadığı değerlendirmesinde bulunuluyor.

Pakistanlı bir göçmen şoförün oğlu olan Sağlık Bakanı Sajid Javid, tanınmış bir bankacı olduktan sonra Boris Johnson hükümetinin Maliye Bakanı oldu. 2020’de istifa etti, ancak bir yıl sonra hükümete geri döndü.

İçişleri Bakanı Priti Patel, bakanlar arasındaki en muhafazakarı olarak biliniyor.  Breksit yanlısı Patel, aynı cinsten kişilerin evliliğine karşı oluşuyla da dikkat çekiyor. Patel, Uganda-Hindistanlı bir ailede dünyaya geldi.

Parlamento’da Dış İlişkileri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat, Boris Johnson’ın iktidardan kovulması halinde aday olacağını açıklayan ilk isimlerdendi. İngiliz ordusunun bu eski üyesi, Irak ve Afganistan’da da görev yapmıştı. İngiliz bir baba ve Fransız bir annenin çocuğu.

Dış Ticaret Bakanı Penny Mordaunt, Breksit yanlısı kampanyanın figürlerinden biri. İyi bir konuşmacı olarak değerlendiriliyor.