Antalya’daki Ukrayna-Rusya görüşmesinden ne çıktı?

0
266

Türkiye’nin arabuluculuğunda Antalya Diplomasi Forumu çerçevesinde düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısından temkinli, ama önemli mesajlar çıktı.

Toplantı sonrasında üç ülke dışişleri bakanının da ayrı ayrı basın toplantısı düzenlemesi dikkat çekti. Ukraynalı ve Rus mevkidaşlarının açıklamaları sonrasında konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “tüm zorluklara rağmen seslerin yükselmediği medeni bir görüşme” gerçekleştiğini söyledi.

Liderler zirvesi umudu

Krizin başlangıcından bu yana Rusya ve Ukrayna arasında ilk kez dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme gerçekleştiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, bu gibi teknik görüşmelerin olası bir liderler zirvesi için gerekli olduğu mesajı verdi.

Antalya’daki görüşmede karşılıklı taleplerin karşılanması gibi bir beklentiye kendisinin de sahip olmadığını belirten Çavuşoğlu, bazı kararların liderler düzeyinde alınması gerektiğini vurguladı. Türk Dışişleri Bakanı, tarafların liderler düzeyinde bir görüşmeye karşı olmamalarının umutları artırdığını kaydetti.

Rusya, Türkiye ve Ukrayna dışişleri bakanları Antalya’da bir araya geldi.

Türkiye’nin garantörlüğü gündemde

Ukrayna’nın tarafsız ülke statüsünü kabul etmek için Türkiye ve ABD’nin garantörlüğünü istemesi konusuyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, “Bu konuların detayına girmek istemiyorum. Rusya ile Ukrayna arasında tarafsızlık dahil müzakere edilen unsurlar var. Kapsamlı bir barış antlaşmasının imzalanması da masada. Böyle bir durumda Ukrayna’nın bazı ülkelerin garantör olarak burada olmasını istediğini biliyorsunuz. Bunlardan biri de Türkiye’dir. Bugün ikili yaptığımız görüşmede de Kuleba bunu bir kere daha teyit etmiştir” diye konuştu.

NATO’nun doğuya genişlemeyi durdurması, özellikle Ukrayna’nın İttifak’a dahil edilmemesi ve bu ülkenin tarafsızlık statüsü için anayasasında gerekli değişiklikleri yapması, Rusya’nın başlıca talepleri arasında bulunuyor. Ukrayna, savaşın başında yaptığı açıklamalarda tarafsızlık statüsü konusunu konuşmaya hazır oldukları, ancak bunun için bazı güvenlik garantilerine ihtiyaç duydukları mesajını vermişti.

Kuleba: Lavrov dinlemek için gelmiş

Üçlü görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, havadan sürekli bombardıman altında olan Mariupol kentindeki duruma dikkat çekerek kentten sivillerin çıkışı için insani koridor oluşturulmasını istediklerini, ancak Rus Bakan’ın bu konuda bir taahhütte bulunmadığını kaydetti. Lavrov’un konuyu yine de yetkililere ileteceğini aktardığını belirten Kuleba, “24 saatlik bir ateşkes istedik ama herhangi bir ilerleme kaydedemedik. Öyle gözüküyor ki diğer karar alıcıların devreye girmesi gerekecek” diye konuştu.

© Deutsche Welle Türkçe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz