Türkiye Hamas’tan vazgeçer mi?

0
148

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, geçen haftalarda Avrupa Birliği’nin de terör örgütleri listesinde yer alan İsrail karşıtı Filistinli radikal İslamcı Hamas’ın terör örgütü ilan edilmesi için yasal sürecin başlatıldığını duyurdu.

Müslüman Kardeşler’in Filistin kolu olan Hamas resmi olarak 1987 yılında İsrail ile mücadele amacı ile kurulmuş olan ve şu anda Gazze’yi kontrolü altında bulunduran Hamas, İngiltere’nin girişimine dair bir basın açıklaması yaptı ve “bu kararın İsrail’e bir yeşil ışık yakmak olduğu ve Filistinlilere yönelik şiddetten İngiltere hükümetinin de sorumlu olacağı” savunuldu. İsrailBaşbakanı Naftali Bennett de Twitter hesabından İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan “dostum” diye bahsederek bu girişimden memnun olduğunu mesajını paylaştı.

DW Türkçe’ye konuşan uzmanlar, bu gelişmenin Arap Baharı sonrası bölgede oluşan yeni şartlar ve Filistin-İsrail meselesini etkileyen gelişmeler gibi faktörlere bağlı olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.

 <p>Gazeteci-yazar Yusuf El Şerif Türkiye-Hamas ilişkilerinin göründüğü kadar derin olmadığı görüşünde</p>  <p>Türkiye, Hamas ile ilişkileri olan ülkeler arasında. Son yıllarda örgütün siyasi ve silahlı kanadından üst düzey isimlerin sık sık Türkiye'ye geldiği, bazı temaslarda ve özel görüşmelerde bulundukları biliniyor. Uzmanlara göre bu karar İngiltere'de alınmış olsa da sonuçları İngiltere topraklarından çok İsrail'in bölge ülkeleri ve Türkiye ile ilişkileri, Filistin-İsrail sorununun gidişatı gibi konularda ortaya çıkacak.</p> <p>Bu çerçevede Türkiye, Hamas ile ilişkileri sebebiyle örgütü terörist olarak tanıyan ülkelerin doğrudan suçlamalarına maruz kalmasa da hem İsrail hem de Hamas ile ilişkilerini gözden geçirmek zorunda kalabilir.</p> "Türkiye-Hamas ilişkileri göründüğü gibi değil" <p>Filistinli hareketlerin ve aktivistlerin bir kısmı, Türkiye'nin Hamas ve Filistinlilere desteğinin "göründüğü" kadar olmadığını öne sürüyor. Bu kesime göre, Türkiye Hamas'ın önde gelen isimlerine barınak, zaman zaman siyasi destek sağlıyor olsa da finansal ve silah desteği vermiyor.</p> <p>Türkiye'de de çalışmış olan ve Hamas'ın Türkiye temaslarını izlemiş olan gazeteci-yazar Yusuf El Şerif de Türkiye-Hamas ilişkilerinin göründüğü kadar derin olmadığı görüşünde.</p> <p>El Şerif, "2011'den önce Hamas parasını İran'dan alsa da siyasi kararları Şam'da alıyordu. İkinci önceliği de Mısır'dı. Mısırsız yapamıyorlar, çünkü Mısır'ın Gazze'ye açılan sınır kapısı var. Yani Hamas için finansal olarak İran ve Katar, siyasi açıdan Şam, güvenlik ve lojistik açısından Mısır önemliydi. Arap Baharı döneminde Suriye ile ilişkileri çok bozuldu, ancak Şam ile aralarını yavaş yavaş tamir etmeye çalışıyorlar. Ayrıca Hamas, son dönemde özellikle Mısır ile işbirliği yapmaya çalışıyor. Yani, Türkiye-Hamas ilişkileri derken çok büyük bir etkiden bahsedemeyiz" değerlendirmesini yapıyor.</p> <p>Türkiye'nin Hamas'a para ve silah desteği veremeyeceğine dikkat çeken El Şerif, Londra'nın kararı ile Ankara'nın Hamas'a karşı tavır almayacağını savunuyor.</p> <p>Türkiye'nin Filistin meselesine bakışını eleştiren Filistinliler, "Türkiye açısından İsrail ile ilişkilerin daha önemli olduğunu ancak AKP hükümetinin de iç kamuoyunun eğilimlerini dikkate alarak Filistin'e yakın bir görüntü sergilemeye çalıştığını" savunuyor.</p> <p>Öte yandan Hamas ile "görünüşte bile olsa" ilişkilerin Türkiye açısından sorun yaratabileceğini düşünenler de var. Bu çerçevede İsrail başta olmak üzere bölge ülkelerinin bir kısmının Türkiye'den ilişkilerin düzeltilmesi karşılığında Hamas’a yönelik adımlar atılmasını isteyebileceği öne sürülüyor.</p>     <p>Karel Valansi'ye göre Hamas konusu Türkiye-İsrail ilişkilerini doğrudan etkiliyor

© Deutsche Welle Türkçe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz