Omicron varyantı Avrupa’da yeniden maske zorunluluğu getirdi!

0
166

Omicron varyantının etkisiyle vaka sayılarının arttığı İtalya’da yılbaşı kutlamalarına yönelik yeni kısıtlamalar getirildi. Açık havadaki partiler yasaklandı, gece kulüpleri kapatıldı, açık havada maske zorunluluğu yeniden yürürlüğe konuldu.

Omicron varyantı dünya genelinde etkisini gösteriyor. İtalya hükümetinin aldığı karara göre açık alanlarda, meydanlarda yılbaşı partileri, konserler yapılamayacak. Birçok eğlence mekanları da 31 Ocak’a kadar kapalı kalacak.

AFP, Reuters, Deutsche Welle Türkçe’den derlediğimiz habere göre, İtalya’da kapalı alalardaki maske zorunluluğu açık havada da geçerli olacak şekilde genişletildi. İtalya’da ayrıca sinema, tiyatro, toplu taşıma araçları gibi mekanlarda yüksek korumalı FFP2 tipi maske takmak gerekiyor.

OMİCRON NEDENİYLE HASTANEYE YATMA ORANI DÜŞÜK!

İngiltere’de yapılan iki araştırmada Omicron varyantı kaynaklı enfeksiyonlarda hastaneye yatma oranının düşük olduğu belirlendi. Ancak uzmanlar Omicron’un hızla yayılması nedeniyle riskin hâlâ yüksek olduğunu belirtiyor.

İngiltere’de yapılan iki araştırma, koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle Covid-19’a yakalananların Delta varyantı sonucu enfeksiyon geçirenlere kıyasla daha seyrek hastanede tedavi gördüğünü ortaya koydu.

İngiltere’deki araştırmaların geçici sonuçları, Omicron varyantının ilk görüldüğü ülke olan Güney Afrika’daki araştırmalarda elde edilen bulgularla örtüşüyor. Ancak uzmanlar fazla iyimser olunmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

İskoçya’da yürütülen araştırmada, uzmanlar Kasım ve Aralık aylarında kaydedilen yeni Covid-19 vakalarını inceleyerek, Omicron varyantı ile seyreden enfeksiyon süreci ile Delta varyantı kaynaklı hastalık seyrini karşılaştırdı. Yapılan incelemeler, hastanede tedavi olma riskinin Delta varyantına kıyasla Omicron varyantında üçte iki daha düşük olduğunu gösterdi. Ayrıca koronavirüs aşılarında hatırlatma dozunun ek koruma sağladığı belirlendi.

İngiltere’de yapılan bir diğer araştırmada ise Omicron varyantı kaynaklı enfeksiyonlarda hastaneye yatma oranının Delta varyantına kıyasla yüzde 20 ile 25 daha düşük olduğunu ortaya koydu. Hastanede bir gece veya daha uzun süreli tedavilerde ise oranın yüzde 40 ile 45 daha düşük olduğu belirtildi.

UZMANLAR UYARIYOR!

Araştırma ekibinde yer alan Londra Emperyal Koleji’nden Azra Ghani, “Omicron varyantında hastaneye sevk edilme riskinin düşük olması kaygı giderici nitelikte olsa da enfeksiyon riski aşırı yüksek” uyarısında bulundu.

Omicron varyantı Birleşik Krallık’ta hızla yayılırken, vaka sayıları da tırmanıyor. Çarşamba günü ülkedeki yeni koronavirüs vakalarının sayısı yeni bir rekor ile yaklaşık 106 bin olarak kaydedilmişti.

Omicron varyantının dünyanın birçok ülkesinde hızla yayılmaya başlamasının ardından uzmanlar hatırlatma aşısının önemli olduğunu vurguluyor.

Koronavirüs aşısı AstraZeneca’nın da hatırlatma dozu sonrasında Omicron varyantına karşı etkili olduğu belirtildi. İngiltere-İsviçre ortaklığındaki ilaç şirketi AstraZeneca’dan yapılan açıklamada, iki doz aşının Delta varyantını nötralize ettiği gibi hatırlatma dozunun da Omicron varyantına karşı etkili olduğu ifade edildi. Yürütülen bir araştırmanın sonuçlarına işaret edilen açıklamaya göre, hatırlatma dozu olanlarda, Covid-19 geçirenlere kıyasla daha yüksek oranda antikor bulunduğu tespit edildi.

Biontech/Pfizer da aşının Omicron varyantına karşı koruma sağlayabilmesi için hatırlatma dozuna ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.

(HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz