İran: Önceliğimiz yaptırımların kaldırılması

0
124

IRNA haber ajansına göre Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bu pazartesi günü nükleer programa ilişkin sekizinci tur görüşmelerin başlayacağını belirterek, ABD’nin yaptırımların kaldırılmasına ilişkin güvence verip vermeyeceğinin gündemde olduğunu ifade etti.

Abdullahiyan, “Bizim için en önemli şey, İran petrolünün sınırsız ve kolay satılacağını, bu petrolden elde edilen paranın İran banka hesaplarına döviz olarak aktarılacağını ve tüm bu gelirlerden çeşitli ekonomik sektörlerde yararlanabileceğimizi doğrulayabileceğimiz bir noktaya ulaşmaktır” dedi.

İran ile 2015’teki nükleer anlaşmanın tarafı olan Rusya, Çin, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’dan heyetlerin sekizinci tur görüşmeleri için gün içinde bir araya gelmeleri bekleniyor.

ABD, nükleer anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekildiği için görüşmeler dolaylı olarak katılıyor. 2015’teki anlaşma İran’ın nükleer faaliyetlerine kısıtlama getirilmesi karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngörüyordu. Ancak önceki ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan çekildikten sonra sert yaptırımlar uygulamaya başladı. İran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatipzadeh, bu pazartesi yaptığı açıklamada “Tüm katılımcıların iyi bir anlaşma elde etmek için Viyana’daki müzakerelere gelmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz