‘İkinci bir Büyüknohutçu katliamı olmasın’

0
159
                    <strong>Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Topçam Köyü’nde evlerine 60 metre uzaklıktaki Eysim Maden Araştırma Şirketi’ne  karşı mücadele veren Ali ve Cennet Coşkun’un evlerinin kurşunlanmasına yaşam savunucusu ekolojistler tepki göstererek, “İkinci bir Büyüknohutçu katliamı olmasından endişe duyuyoruz. Söz veriyoruz, yaşam alanını savunan hiçbir birey yalnız kalmayacak!” dedi.</strong>

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Topçam Köyü’nde evlerine 60 metre uzaklıktaki Eysim Maden Araştırma Şirketi’ne karşı mücadele veren Coşkun ailesinin evinin kurşunlanmasına yaşam savunucuları “demokratik yollardan yaşamı, doğa hakkını savunmak hiçbir şekilde suç sayılamaz ve yargılanamaz” diyerek tepki gösterirken, kamuoyuna yönelik de acil bir dayanışma çağrısında bulundu.

Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu, ateş edenlerin saldırıdan sonra farlarını söndürdükleri araçlarıyla konvoy halinde Çine’ye doğru gittiklerini ve köylülerin de onları takip ettiğini söyledi. Uslu ayrıca, Coşkun ailesinin uzun zamandır maden şirketi tarafından; “Sizleri öldürürüz” diye tehdit edildiğini belirtip, ikinci bir Büyüknohutçu katliamı olmasın diye de uyardı.

“DEMOKRATİK YOLLARDAN YAŞAM HAKKINI SAVUNMAK HİÇBİR ŞEKİLDE SUÇ SAYILAMAZ”

Grup saldırıya yönelik yaptığı yazılı açıklamada, gelecekte neler yapabileceklerine dair bir toplantı esnasında saldırı haberini aldıklarını, Ali ve Cennet Coşkun’un, açılan ateşten sonra evlerinden kaçmaya çalışırken Cennet Coşkun yol üzerinde baygınlık geçirdiği ifade edilerek, şunlar ifade edildi:

“İkinci bir Büyüknohutçu katliamı olmasından endişe duyuyoruz. Bu saldırı, doğa hakkı savunusu yapanların can güvenliği açısından, bu tür davaların peşini bırakmamak gerektiğinin önemini de göstermiş oldu. Türkiye’de gerek Dünya’da yaşam alanlarını savunan insanlara saldırıp darp etmek, tehdit ile sindirmek ve hatta öldürmeye teşebbüs etmek ve de öldürmek adına sonuna kadar gidebiliyorlar. Yok, oluş İsyancılarının yaptığı her demokratik eylem, hemen suç kapsamına alınıyor. Oysa demokratik yollardan yaşamı, doğa hakkını savunmak hiçbir şekilde suç sayılamaz ve yargılanamaz”

“BU SALDIRILAR İLK DEĞİL”

Ekolojik krizin, tüm yaşamı tehdit ettiği şu dönemde ekoloji aktivistlerinin, doğa hakkı savunusu yapan herkesin yaşam güvencesi için toplumsal bir muhalefet oluşturma sorumluluğu her bireyin omuzlarında yükseldiği denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye’de ise bu yaşadığımız saldırı ilk değil. Daha önce, Metin Lokumcu, üzerine sıkılan gazla öldürüldü, Alakır’da yaşayan arkadaşlarımız Tuğba ve Birhan’ın üzerine ateş açılıp defalarca tehdit edildi. Dört yıl önce de sevgili Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti, tetikçi tutularak öldürüldü. Şunu iyi biliyoruz ki kapitalistler ve devletler bu gücü ve sonu ölüme dahi varan saldırganlığı, yaşam ve doğa hakkı savunucularına toplum desteği yetersizse daha çok bulabiliyor kendinde. Doğa hakkı savunusu yapan herkesin yaşam güvencesi için toplumsal bir muhalefet oluşturma sorumluluğu her bireyin omuzlarında yükseliyor. Söz veriyoruz, yaşam alanını savunan hiçbir birey yalnız kalmayacak! Söz veriyoruz, Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu cinayetinin bütün yönleriyle aydınlanması için büyük bir çaba içerisinde olacağız. Söz veriyoruz, yaşamı var eden tüm canlıların, doğanın hakkını savunmak için cesaretle sisteme karşı duracağız, tıpkı sevgili Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu gibi.”

Gençağa Karafazlı/AYDIN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz