Erzincan’da Mercan deresinin havzasında bulunan köylerin suyunu HES kuruttu

0
133
                    <strong>Erzincan’da Mercan deresinin havzasında bulunan köylerin, kurulan HES nedeniyle suları azaldı. Köylüler, santral kurulduktan sonra suların azaldığına dikkat çekerek, “Artık su gelmemeye başladı. Su yeterli olmadığı için köylüler yetiştirdiği üründen verim alamıyor” dedi. </strong></p><iframe loading="lazy"  id="_ytid_19680"  width="1170" height="658"  data-origwidth="1170" data-origheight="658" src="https://www.youtube.com/embed/-Y5lpaYaqBU?enablejsapi=1&autoplay=0&cc_load_policy=0&cc_lang_pref=tr&iv_load_policy=3&loop=0&modestbranding=1&rel=0&fs=1&playsinline=0&autohide=2&hl=tr_TR&theme=dark&color=red&controls=1&" class="__youtube_prefs__  epyt-is-override  no-lazyload" title="YouTube player"  allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen data-no-lazy="1" data-skipgform_ajax_framebjll=""></iframe><p>Erzincanda Mercan deresinin havzasında bulunan Kismikor, Yalınca, Zegik, Ekirek, Yank mezrası, Urek, Pulur, Ortayurt, Ergan, Tepecik ve Yaylabaşı köyleri Mercan deresi bünyesinde kurulan HES nedeniyle suyun santrale alınması nedeniyle su sorunu yaşıyor.

Köylüler sularının azalma sebeplerini ve yaşadıkları sorunları PİRHA’ya anlattı.

“SU KESİNTİLERİ ÇOK OLUYOR”

Sorunlarının çok olduğunu söyleyen Sinem Babacan, “Su kesintileri çok oluyor, çamaşırlarımızı bile yıkayamıyoruz. Yağış da olmadığı için gözelerdeki sular çekildi, ileride köydeki çeşmelerdeki sularda kuruyacak” diye belirtti.

Celal Şenol ise, “HES santrali kurulduktan sonra sularımız azaldı ve artık su gelmemeye başladı. Sular yeteli olmadığı için köylüler yetiştirdiği üründen verim alamıyor” dedi.

HES yapıldıktan sonra köylerinin suyunu kestiklerini söyleyen bir başka yurttaş ise, “Su mayıs ayına kadar santrale gidiyor, mayıstan eylül ayına kadar köylülere veriliyordu ama artık köylüler kışın suyu kullanamıyor” diye konuştu.

Rohat EMEKÇİ/ERZİNCAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz