Dünya’nın okyanusları Güneş sayesinde mi?

0
154
                    Su, Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 70'ini kaplıyor, ancak bilim insanları gezegenimizde nasıl bu kadar bol hale geldiğini bilmek için uzun zamandır mücadele ediyor.

Şimdi, uluslararası bir araştırma ekibi, asteroit analizine dayanarak Dünya’ya Güneş’ten gelmiş olma olasılığını öne sürüyor.

Araştırmacılar, Güneş’ten gelen, büyük ölçüde hidrojen iyonlarından oluşan kısır bir yüklü parçacık akışı olan güneş rüzgarına işaret ediyor.

Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce, güneş rüzgarı, parlak bir meteor yağmuru olarak Dünya’ya çarpan uzay tozu taneleri içinde su yarattı. 

Güneş rüzgarları bugün hala var ve saniyede 900 km kadar yüksek hızlarda ve 2 milyon Fahrenheit (1 milyon 100 binden fazla derece) sıcaklıkta seyahat ediyor. 

Güneş Sistemi’nin oluşumunun başlarında, toz tanelerindeki su, güneş rüzgarlarının su molekülleri üretmek için tanelerin kimyasal bileşimini değiştirdiği uzay aşınması adı verilen bir süreçle üretildi.

Glasgow Üniversitesi’nden çalışma yazarı Dr Luke Daly, “Güneş rüzgarları, Güneş’ten uzaya sürekli akan çoğunlukla hidrojen ve helyum iyonlarından oluşan akışlardır” diye açıklıyor. 

Bu hidrojen iyonları, bir asteroit veya uzayda taşınan bir toz parçacığı gibi havasız bir yüzeye çarptığında, yüzeyin birkaç on nanometre altına nüfuz ederek kayanın kimyasal bileşimini etkileyebilirler. 

“Zamanla, hidrojen iyonlarının ‘uzay aşındırma’ etkisi, kayadaki malzemelerden yeterli oksijen atomunu çıkararak, asteroid üzerindeki mineraller içinde hapsolmuş H2O -su- oluşturmak için kullanılabilir” diyor Dr. Daly.   

Dr Daly, bu sürecin ve sonuçta ortaya çıkan okyanus oluşumunun, Dünya’nın manyetik alanı tarafından kontrol edilen Dünya’nın etrafındaki alan olan manyetosferin oluşumundan önce gerçekleştiğini düşünüyor.

‘Güneş Rüzgarının Dünya Okyanuslarına Katkıları’ adlı bulguları açıklayan bir makale Nature Astronomy’de yayınlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz