Arap Aleviler Azize Barbara Bayramı’nı kutladı

0
168

Hristiyan ve Arap Alevilerin kutladığı Barbara Bayramı’nda buğday, mercimek, nohut gibi baklagillerden oluşan yemek komşulara dağıtıldı  

Bir Hristiyan Bayramı olan Azize Barbara Bayramı, Antakya gibi yerlerde Arap Aleviler tarafından da kutlanıyor. Antakya’da 4 Aralık’ta Hıristiyanlar, 17 Aralık’ta da Arap Aleviler, tüm yıl bereketli geçsin diye buğday, mercimek, nohut gibi baklagillerden oluşan bir yemek yaparak komşusuna, akrabasına dağıttı. 

Burcu Özkaya Günaydın’ın haberine göre Azize Barbara Bayramı Arapça’sı Eid il-Burbara ya da Antakyalıların deyimiyle Bırbara Bayramı-Günü. 4 Aralık’ta Hıristiyanların 17 Aralık’ta Arap Alevilerin kutladığı Barbara Bayramı, birkaç gün devam etiriliyor. 

Yıl bereketli geçsin diye buğday, nohut, mercimek gibi temel bakliyatlardan oluşan yemekler pişirilir. Bereketi simgelesin diye nar kullanılır. İnsanlar o gün evinde hangi bakliyat varsa onunla da pişirebilirsin ama 7 çeşit bakliyat olmasına dikkat edilir. İsteyen lokma tatlısı yaparak dağıtılır. İmkânı olan komşusuna, yapmayan akrabasına da dağıtılır. 

“Kurdun, kuşun hakkı da vardır” diye bahçelere de saçılır.

4 Aralık’ta Suriye ve Lübnan’da da kutlanan Barbara Bayramı’nda yemekler yapıldı, değişik kostümler giyilerek, Azize Barbara için şarkılar söylendi. Azize Barbara Bayramı Hıristiyan Bayramı. Arap Aleviler bu bayramın kendilerine Hıristiyanlardan geçtiğine inanıyor. 

İzmit’te doğdu

İzmit’te doğan Azize Barbara  zengin bir paganın kızıdır. Hıristiyan olunca babası öfkelenir, yöneticilere teslim ederek ölüm cezası almasını sağlar. Barbara’nın başının babası tarafından kesildiği de söylenir. Rivayete göre; Barbara’nın sevenleri bir gün onu ziyarete gittiğinde kabrinin üstünde her çeşit bitki yetiştiğini görür ve bu bitkiler aynı anda olmayan farklı mevsimlerin yemişleridir. O günden sonra her sene Barbara’nın ölüm yıldönümünde bu bakliyat ve yemişlerden yemek yapılarak gelen gidene ikram edilmeye başlanır.        

Lübnan’daki inanca göre ise Azize Barbara zulümden kaçarken yolunu kapatmak için anında büyüyen yeni ekilmiş buğday tarlalarına koştu. Bu mucizeyi anmak için pamuğa buğday nohut, arpa taneleri, mercimek ekilerek sembolik olarak kutlanır. Barbara’nın kaçarken kendisini farklı karakterlerde gizlediğine de inanıldığı için insanlar kılık değiştirip, kostüm giyerek kutlama yapıyor. 

Samandağlı Ortodoks Nazire Gülenay: Küçük kutlama yapıldı

Samandağlı Ortodoks Nazire Gülenay, Antakya’da bu sene Covid-19 pandemisinden dolayı çok fazla bayram havasında yaşanmadığını söyledi. Sadece çekirdek aile fertleri bir araya gelerek, küçük kutlama yapıldığını belirten Gülenay, “Bu sene Azize Barbara buruk geçti biraz. Çekirdek aile bir araya geldi. Kilisede çok kalabalık olmadan kutlandı. Bu bayram Suriye ve Lübnan’da da kutlandı. Kökenlerimiz oradan doğru geliyor zaten. Toplumumuzda paylaşmayı ve dayanışmayı artırıyor. Herkes evinde ne pişerse paylaşır.”

Samandağlı Arap Alevi Emel Yüksek: Aşure mantığı gibi

Barbara’nın doğduğu ayın başında kutladıklarını söyleyen Samandağlı Arap Alevi Emel Yüksek, Barbara’yı şöyle anlattı: “Hicri Takvime göre 14’ünden sonra yeni aya geçmiş oluyorsun. 14’ünden itibaren ayın başı oluyor. Bu tarihten itibaren yapılır. Hangi gün yapmak istiyorsan o günden bir gün önce bakliyatlar suya konulur. Genelde 17’sinde yapıldığı için 16’sında suya konulur. Ertesi gün pişirirsin ya da ezersin. Soğan da kavurursun üstüne öyle yenir. Elinde olanla yapılır, aşure mantığı gibi. Evin bolluğu bereketi artsın diye yaparız biz. 3 gün bunlar tüketilir. 3 gün sonunda Hrisi yapılır.”

Barbara’nın Hıristiyan bayramı olduğunu kendilerine de onlardan geçtiğini belirten Yüksek, eskiden daha coşkulu olduğunu, kutlayanların sayısının azaldığını belirterek, “Aileler bir araya gelir yapardı eskiden şimdi isteyen evinde yapıyor. Hem kültüre ilgi azaldı hem de hastalık, pandemiden dolayı kalabalık olmuyor” dedi. 

ANTAKYA

Etiketler : Azize Barbara Bayramı,

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz