600 bin ağacın hesabını kim verecek?

0
189

Sinop NGS ile ilgili daha önce verilmiş olan ‘ÇED olumlu kararı’na karşı açılan davada bilirkişi heyeti, ÇED raporunu olumsuz buldu. NGS projesinin iptali gündeme gelirken, katledilen 600 bin ağacın hesabı sorulmalı diye belirtiliyor

Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi raporu hazırlandı. 15 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, ÇED dosyasının eksiklikler içerdiği belirlendi. Bilirkişiler yer seçiminin hatalı olduğunu, herhangi bir kaza durumunda da tahliye işlemenin çok zor olduğunu, atık sorununa yönelik devletin hiçbir hazırlığının olmadığı, ekolojik etkilerin yeterince incelenmediği vd. birçok noktanın olduğu belirtildi. NGS projesini, Japonya’dan Mitsubishi Heavy Industries, Itochu Corp. ve Fransa’dan GDF Suez şirketleri proje maliyetlerini enerji alım garantisi üzerinden üstlenmiş, ancak anlaşma daha sonra iptal edilmişti. 

600 bin ağacın hesabı!

Bilirkişiler raporunda, sahada orman ön izni olmamasına rağmen ağaç kesimi yapıldığının belirlenmiş olması yangından mal kaçırır gibi bölgede sayısı 600 bini aşan ağaç katliamına girişerek NGS sürecini zamana yaymaya çalışan AKP iktidarı son gelişmelerin ardından projeyi inşa edecek üstlenicinin de olmaması sebebiyle Sinop NGS’den vazgeçebileceği ancak bu durumda dahi 600 bin ağacı katledenlerin bunun hesabını ödemek zorunda olduğu doğa savunucuları tarafından gündeme getirileceği ifade ediliyor.

Rapor baştan savma

Hava kalitesi raporlarında eksiklik, su ihtiyacının Erfelek Barajı olarak belirlenmesine karşın rezervinin hem kentsel hem de santral için yeterli olamayacağı, bölgenin fauna, flora, depremsellik riski ve meteorolojik analiz raporlarının eksik olduğu, ekolojik etki raporunun olmadığı, olası tsunami ve heyelan raporlarının olmadığı, santralde ısınacak suyun Karadeniz’e bırakılması sonucu ortaya çıkacak sorunların yeterince incelenmediği, sulak alanların korunması ve kültürel miras bakımından raporun yetersiz olduğu bilirkişi raporunda yer alırken, ÇED’in tamamen baştan savma hazırlandığı ortaya çıktı. Raporda, “Karadeniz canlı yaşamı üzerine etkilerinin ekosistem bazında değerlendirilmesi bakımından yeterli olmadığı görülmüştür” diye belirtildi.

‘EÜAŞ International ICC ve Sinop Energy IC’

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 2012 yılında, TEÜAŞ’ı Sinop NGS için “kurucu kuruluş” olarak tanıdı. TEÜAŞ vergi kaçaklarının mesken tuttuğu Jersey takım adlarında 50 milyon dolar sermayeli EÜAŞ International ICC ve Sinop Energy IC şirketlerini kurdu. Bu şirketlerin kuruluşunun nedeni tam olarak açıklanmamış olmasına karşın hem TC hem de uluslararası denetimden muaf olmaları Sinop NGS gibi işlerde gizli birtakım maddi trafiklerin yönetileceği iddiaları yapıldı. TEÜAŞ’ın bir kamu kuruluşu olması ÇED raporunun onaylanmasını kolaylaştırırken bugün raporun tamamında bilirkişi heyeti tarafından belirlenen ve asla ÇED verilemeyecek seviyede yanlışların olduğunun belirlenmiş olması sürecin tamamının nasıl yürütüldüğünü ortaya koymakta.

Maden şirketi köylülere ateş açtı

Aydın’ın Çine ilçesi Topçam köyünde yaşayan ve evine 60 metre uzaklıkta işletilen madene karşı mücadele eden Çine Topçam köylüsü Ali ve Cennet Coşkun, ‘Bizim tarafa hafriyat dökmeyin’ uyarısında bulunmasının ardından gece saatlerinde üzerlerine ateş açıldı. Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu, Coşkun Ailesi’ne ateş edenlerin farlarını söndürdükleri araçlarıyla konvoy halinde Çine’ye doğru gittiklerini, köylülerin uzaktan konvoyu takip ettiğini söyledi. Coşkun Ailesi’nin maden şirketi tarafından uzun zamandır tehdit edildiğini söyleyen Uslu, “İkinci bir Büyüknohutçu katliamı da burada yaşanabilirdi. Avukatımız hemen jandarmayı aradı. Saldırganların derhal yakalanmasını ve Topçam köylülerinin can güvenliklerinin sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Jandarma aileyi suçlamaya kalkıştı

Evrensel gazetesinden Özer Akdemir’e konuşan Ali Coşkun, “Bir anda başımın üzerinden kurşunların geçtiğini duydum. En az üç el ateş ettiklerini duydum. Biraz çukurda olduğum için isabet etmedi. Hedef göstererek ateş ettiler. Biz evden tarafa değil, başka yöne doğru eğilerek kaçtık. Kaçarken hava karanlıktı, cep telefonunun ışığını bile açmadık korkudan. Eve gitsek bizi bulurlar diye korktuk. Yolda eşim Cennet fenalaştı, bayıldı. Zaten panik atak hastası. Bize ateş edenler madenin taşeronu olan şirketin elemanlarıydı. Daha sonra jandarma geldi ‘Madenciler de sizi suçluyorlar, sizin ateş etmediğiniz ne malum’ diye bizi suçlamaya kalktılar. Avukatımız ‘Siz buraya delil toplamaya mı mağdurları suçlamaya mı geldiniz’ diye sorarak müdahale etti” diye belirtti. 

EKOLOJİ SERVİSİ

Etiketler : ağaç kesimi, ÇED Olumlu Raporu, Çed Raporu,

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz