Yemen savaşı 377 bin kişinin ölümüne neden olacak!

0
218

BM Kalkınma Programı (UNPD) yayınladığı bir raporda ölümlerin yaklaşık yüzde 60’ının, diğer bir ifadeyle yaklaşık 227.000 kişinin, temiz su eksikliği, açlık ve hastalık gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından kaynaklandığını belirtti. Tahminlere göre bu da yıl sonuna kadar çatışmalar 150 bin kişinin ölümüne neden olacağı anlamına geliyor.

UNPD, yedi yıldır süren savaşın “ulusun kalkınması üzerinde felaket etkileri” olduğunu belirterek, “sağlığa erişim sınırlı ya da yok”, “ekonomi çökme noktasında” dedi.

HER DOKUZ DAKİKADA BİR ÇOCUK ÖLÜYOR

Savaşın dolaylı etkilerinden dolayı ölenlerin çoğu özellikle kötü ve yetersiz beslenme karşısında savunmasız olan çocuklardan oluşuyor.

Raporda, “2021 yılında çatışmadan dolayı her dokuz dakikada 5 yaş altı bir çocuk ölüyor” dedi.

BARIŞ OLMAZSA 1,3 MİLYON KİŞİ ÖLEBİLİR

UNDP’ye göre, 2030 yılına kadar bir barış anlaşmasına varılmazsa “1.3 milyon insan” ölebilir.

Raporda, “Krizin geçim kaynakları, gıda fiyatları ve sağlık, eğitim gibi temel hizmetlerin kötüleşmesi üzerindeki dolaylı sonuçları nedeniyle artan oranda ölümler gerçekleşecek” uyarısı yapıldı.

Yemen’in dünyadaki “en kötü ve en büyük insani felaket” olduğunu belirten UNDP, “Bu felaket kötüleşmeye devam ediyor” diye ekledi.

NÜFUSUN YÜZDE 80’İNDEN FAZLASI YARDIMA MUHTAÇ

BM’ye göre 30 milyonluk nüfusun yüzde 80’inden fazlası “insani yardıma” ihtiyaç duyuyor.

UNDP yöneticisi Achim Steiner, “Milyonlarca Yemenli, yoksulluk içinde sıkışıp, iş ve geçim kaynağı bulmak için çok az imkanla çatışmadan acı çekmeye devam ediyor” dedi.

2014’te ise başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

İnsan hakları örgütlerine göre bu savaşta onbinlerce kişi öldü. BM, milyonlarca kişinin göçe maruz kaldığını ve ülke nüfusunun açlığın eşiğinde olduğunu belirterek, Yemen’i dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak ilan etmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz