Sancar: İktidarı seçime zorlamalıyız

0
248

Mersin’de on binlere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP’ye seçim çağrısını yineleyerek, “Halklar, HDP’yle birlikte bu iktidarı göndermeye ve bu bozuk düzeni, bu sömürü, yalan, talan düzeni değiştirmeye geliyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Mersin’de düzenlediği “Demokrasiye çağrı” mitingi Eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun yanında düzenlenen miting alanı HDP bayrak ve flamalarıyla süslendi. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı mitinge 7’den 70’e her yaş grubunda insanlar katıldı. İki arama noktasından geçen yurttaşlar, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken çekiyor. Alanda sık sık “Hükümet istifa”, “AKP istifa”, “HDP halktır halk burada”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

Mitinge katılanları Türkçe, Kürtçe ve Arapça selamlayan Sancar, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Mitin alanındaki coşkuya dikkati çeken Sancar, “Bu coşkuyu bu heyecanı görünce Saray’dakilerin tir tir titrediğini biliyoruz. Zulme zorbalığa sömürüye, yoksulluğa, açlığa rağmen heyecanınızdan umudumuzdan hiçbir şey kaybetmediğimizi görenler kimin nereye yürüdüğünü biliyorlar. Halklar, HDP’yle birlikte bu iktidarı göndermeye ve bu bozuk düzenin, bu sömürü, yalan, talan düzeni değiştirmeye geliyor. Bizler geliyoruz bizler” diye belirtti.

“SOKAK SOKAK MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYORUZ”

İktidarı istifaya çağıran ve derhal seçim talebini yineleyen Sancar, “Bu iktidar istifa etmelidir. Hemen şimdi istifa etmelidir. Erken seçim ya da derhal seçim kararı almalıdır. Eğer kendine güveniyorsa ekonominin kitabını yazdığı iddiasında samimiyse politikalarına inanıyorsa getirsin sandığı koysun buraya bakalım halktan ne cevap olacak. Buyursunlar getirsinler sandığı halktan alsınlar cevabı.  Bizim seçim hazırlığımız gördüğünüz gibi her an vardır. Mücadelenin her yeriniz, mahallelerde, evlerde, sokaklarda, meydanlarda mücadeleyi, büyütüyoruz, baskıları, zulümleri, davaları, polis baskınları, bizi yıldırmıyor yıldıramıyor yıldıramayacak” diye konuştu.

“ZULÜM DÜZENİNİ BİZ DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Sancar, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü HDP halkların ortak evidir, halkların birleşik iradesidir, ortak geleceğin güvencesidir. Biz değiştireceğiz bu bozuk düzeni. Bu otoriter, sömürücü, bu zulüm süren düzenini ancak biz değiştirebiliriz arkadaşlar. Buna inanın, mücadeleniz de kararlıyız. Mücadelemizde inatçıyız, ısrarcıyız. Büyük bir irade ve sabrımız var. Bu sabır onların yüreğine korku salıyor. Sabır inattır, mücadele karanlıktır. Sizlerin coşkusu umudun ta kendisidir.”

“EKONOMİ AYNI ZAMANDA BARIŞ MESELESİDİR”

Bu ülkenin onurlu insanları mı kuru ekmeğe bulamayacak hale getirdiler. Nereye gidiyor bu ülkenin kaynakları? Bu ülkede kaynak var. Ülkenin emekçi hakları, ürettikleri değerler de bu ülkede refahı da kuracak göçtedir. Bu kaynaklar saraya, israfa, ranta, savaşa gidiyor. Bildikleri tek bir tek şey var. Her yerde düşmanlık politikası ve hastaları birbirine kırdırma. Bölgeye de askeri politikalarını ihraç ediyorlar. Kürt sorununda yıllardır izlediklerini, güvenlikçi militarist politikalarla bu ülkenin kaynaklarını savaşta heba ediyorlar. İşte biz diyoruz ki ekonomi sadece ekonomi değildir. Ekonomi aynı zamanda barış meselesi, aynı zamanda demokrasi meselesidir. Aynı zamanda özgürlük meselesidir. Eğer bir ülkede hukuk ayaklar altına almışsa, artık hukuk bir şey kalmamışsa. Eğer bir ülkede demokrasi yok edilmiş, eğer bir ülkede toplumsal barış tamamen tahrip edilmişse o ülkede adalet olmaz. Adalet hiçbir alanda olmaz,  ekonomide de olmaz elbette. Savaş baronlarına aktarılan kaynaklar ve iktidarını devam ettirmek için savaş politikasından umulan faydalar, bu ülkeyi her gün daha fazla yoksullaştırıyor.

“SORUNLARI ÇÖZECEK İRADEMİZ VAR”

Bizim çözüm önerilerimiz var. Bizim önerilerimizi hayata geçirecek birikimimiz var. Bizim bu sorunları çözecek irademiz var. Çünkü biz bu ülkeye barışı getirmeye kararlıyız, savaşları bitireceğiz. Kürt sorununda demokratik çözümü getireceğiz. Kürt sorununda çözüm aynı zamanda toplumsal barış demektir. İşte barışı, demokratik çözümü getirdiğimiz de bu talan düzeninin temelini yok edeceğiz. Bu sömürü ve talan seni savaş politikaları üzerine kurulmuştur. Bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz, biz getireceğiz. Bizsiz bu ülkede barış olmaz, demokrasi olmaz, ekonomide adalet olmaz, halk için refah olmaz. İşte kanıtı sizlerin coşkusu, sesi ve nefesidir.

“ÇÖZÜM GÜCÜYÜZ”

Barajlar koydular önümüze. Güya barajlarla bizi engelleyeceklerdi. Şimdi biz kendimize baraj koyduk. Diyoruz ki önümüzdeki seçimlerde yüzde 15’in altında oy alırsak, başarısız sayacağız kendimizi. Hedefimiz yüzde 15’ten yukarıdır. Bu ülkenin halklarının ortak iradesinin bu ülkenin çözüm gücü haline getirmektir. Burada meydanlarda ortak mücadeleyle sağlayacağız. Sadece masa başı görüşmelerle ortak mücadele ve sağlam demokrasi ittifakı kurulamaz. Önce meydanlarda, sokaklarda, mahallelerde, halkın, emekçilerin, yoksulların yaşadığı her yerde tarlada, fabrikada mücadele ortaklığını kurmak zorundayız. Bu düzene, bu sömürü bu talan, savaş ve yalan düzenine karşı ortak mücadele çağrısını bakmadan usanmadan yapıyoruz. Bu birlikteliği burada sizlere bulunduğu her yerde, meydanlarda, sokaklarda gerçekleştireceğiz. Buna inancımız var. Bunun için sabrımız, kararlılığımız ve inancımız var. İşte bunu sağladığımızda artık seçim ittifaklarını uzun uzun konuşmaya gerek kalmayacak.”

“GÖNDERECEĞİZ”

Eğer bu iktidar göndermesi hemen şimdi erken seçimi, bu iktidara kabul ettirmezsek, halkların ortak mücadelesinin iradesiyle sandığı getirmesek, gelecek sene bugün yaşadıklarımızı arayacağımız felaketlerle dolu olacaktır. Bunu unutmayın. Göndereceğiz, AKP’yi göndereceğiz. Ortağı MHP ile göndereceğiz. Bu iktidarı, soyguncu, ırkçı, savaşçı, talancı, yalanıcı iktidarı göndereceğiz. Bunu sizlerle halkların ortak iradesiyle yapacağız. Buna inanın. Buna inanın asla umudunuzu. Asla inancınızı kaybetmeyin. Biz meydanlara çıktığımız da sokağa çıktığımız da umudumuz kat kat yükseliyor, inancımız daha da artıyor. Çünkü sizlerin gözündeki ışık bizim vicdani sorumluluklarımızı arttırıyor.

“HDP HALK İÇİN VARDIR”

HDP halkın partisidir halk için vardır, halkçı yönetimi kurmak hedefindedir. Bir avuç sermaye değil, halka kaynak aktaracağız. Savaşa yandaşa savaşa giden o büyük meblağları halkın hizmeti için kullanacağız. Dediğim gibi buna hazırlığımız var. Buna irademiz var. Bunu gücümüz de var. Gücümüz sizsiniz. Bu ülkenin barışı, ortak eşit geleceği ve demokrasisi sizlerin iradesi olmadan kurulamaz.”

Sancar’ın konuşmasının ardından Sanatçı Xece sahne aldı. Miting, şarkılar, halaylar eşliğinde son buldu.

PİRHA/MERSİN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz