Mülteciler geri gönderiliyor

0
275

AB’nin kapılarını kapattığı Belarus’taki mülteciler ülkelerine geri gönderiliyor. Irak Dışişleri Bakanlığı 400’ü aşkın kişinin ülkeye vardığını açıkladı.

Avrupa’ya girme umuduyla Belarus’ta bekleyen mülteciler ülkelerine geri gönderiliyor. Iraklı yetkililer, Belarus’ta mahsur kalan 400’den fazla kişinin Perşembe akşamı Minsk’ten Bağdat ve Hewlêr’e uçakla geri gönderildiğini açıkladı.

İlk kafile gitti
Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed el-Sahaf, 430 mültecinin Irak’a gitmek için tahliye uçağına bindiğinin belgelendiğini, Belarus’taki konsolosluk ekiplerinin diğer 50 kişinin ismini kaydetmeye devam ettiğini söyledi.
Perşembe günkü uçak öğleden sonra geç saatlerde Minsk’ten kalktı. Önce, Kürtlerin çoğunun geldiği Güney Kürdistan’ın başkenti Hewlêr’e inen uçak burdaki kafileyi bıraktıktan sonra Bağdat’a sefer yaptı. İnternette yayınlanan videolar, bazı yolcuların tekerlekli sandalyede olduğunu, biniş kapısının nispeten kalabalık olduğunu gösterdi.

‘Belarus çıkmaz yol’
Almanya, “Polonya-Belarus sınırındaki göçmenleri kabul etme planımız yok” açıklaması yapmıştı. İlk açıklama bizzat Alman Dışişleri Bakanı Heiko Mass’tan gelmişti. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter de Perşembe günkü açıklamasında ülkesinin Polonya-Belarus sınırındaki mültecileri kabul etme gibi bir planının olmadığını yineleyerek “Almanya’ya gelmek isteyenlerin çoğu için Belarus çıkmaz yol” demişti.

Binlerce mülteci bekliyor
Binlerce mülteci 8 Kasım’dan bu yana soğuk hava koşullarında Belarus-Polonya sınırında kurdukları çadır kamplarında geceyi geçiriyorlardı. Beluraslu yetkililerin talimatıyla 17 Kasım gecesi otobüslerle barınaklara götürülen mülteciler öncesinde AB topraklarına geçmek istedikleri için Polonya devlet güçlerinin saldırısına maruz kalmıştı.

Tam sayı bilinmiyor
Polonya ve Belarus sınırında mahsur kalan mültecilerin sayısı tam olarak bilinmiyor. Buna dair şimdiye kadar resmi bir veri de açıklanmış değil. Sınırda insani yardım faaliyetleri yürütenlere göre, Belarus dışında gerçek rakamı bilen yok. Mültecilerin çoğu
Irak, Suriye ve Yemen’den. Son aylarda, cenazeleri Belarus’tan evlerine gönderilen en az iki Güney Kürdistanlı da dahil olmak üzere sınırda 11 mülteci hayatını kaybetti. HABER MERKEZİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz