Küresel gıda fiyatları patladı, Afrika’da durum zor

0
252

İsviçre’de RTS medyasındaki bir programa katılan WFP’den Ollo Sib, “Temel gıda ürünlerinin fiyatları iki katına çıktı” dedi.

Özellikle Senegal’in durumuna işaret eden Sib, “Afrika’nın bu bölgesinde hububat fiyatı iki katına çıktı. Gana’da neredeyse %200’lük bir artış var. Benin’de mısır için %80’lik bir artış var” diye ekledi.

Ollo Sib’e göre, Afrika’daki fiyatlardaki artış temel olarak ihtiyaçlara uygun olmayan bir üretim seviyesinden kaynaklanıyor. Ancak tek neden bu değil.

Sib, “Nüfus hızla artıyor ve iklim değişikliği küçük çiftçilerin üretim kapasitelerini büyük ölçüde etkiliyor. Ne yazık ki bu bölgede de gıda ürünlerinin dolaşımını ve pazarların arzını engelleyen çatışmalar var” diye konuştu.

WFP danışmanı Sib, aşırı yüksek enflasyona sahip bu Afrika ülkelerinde ekonomik durumun kırılgan olduğunu hatırlatırken Covid-19 salgını ve küresel tedarik zinciri üzerindeki yıkıcı etkilerini bu faktörlere eklemek gerektiğinin altını çiziyor.

Ollo Sib, “Fiyat artışının temelleri bu bölgede zamanla kalmaya devam edecek. Çatışmalar ne yazık ki sürecek. Kıtlığı önlemek ve en savunmasız insanların ihtiyaçlarını karşılamak için çözümler bulunmalı” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2021’de küresel gıda ithalatı harcamalarının 2020’ye göre %14 artışla 1.750 milyar doları aşması bekleniyor.

Ocak-Ağustos ayları arasında FAO gıda fiyat endeksi %34 arttı ve dünya girdi fiyat endeksi aynı dönemde %25 arttı.

Hammadde uzmanı Philippe Chalmin, küresel düzeyde fiyatlardaki bu artışı, özellikle küresel ısınma ve Kanada’da nispeten önemli bir kuraklık ile açıklıyor.

Chalmin, “Diğer büyük neden, Çin’in pratikte dünyanın en büyük tahıl ithalatçısı olarak ortaya çıkmasıdır” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz