Koçanis Kilisesi yüzyıllara meydan okuyor

0
241
                    Hakkari, yüz yıllar boyunca birçok medeniyetin ve dini inancın merkezi oldu. Çoğu yok olsa da kalan yapılar da var. Bu yapılardan biri de Asurilerin dini merkezi konumunda olan Koçanis Kilisesi.

Hakkari’nin Berçelan Yaylası’nda bulunan Koçanis Kilisesi, Hakkari bölgesinde yaşayan Asurilerin dini idare merkezi konumundaydı.

Koçanıs Kilisesi’nde, patriğe karşılık gelen Mar Şemun ünvanlı din adamları burada yaşıyordu.

Kilise, dini açıdan olduğu gibi, mimari olarak da diğerlerinden ayrılan özelliklere sahip. Dış cephelerdeki düzgün kesmetaş işçiliği ve süslemelerin bulunması bunu açıkça gösteriyor.

Koçanis Kilisesi’nin bir diğer özelliği de bulunduğu konum. Berçelan Yaylası’ndaki kilise, derin vadilerin, sarp kayaların olduğu korunaklı bir yerde. Özellikle çevresinin doğal güzellikleri yapıyı daha da ayrıcalıklı kılıyor.

1689’da yapımı tamamlanan kilise, Patrik Mar Şhalita’nın da ikamet ettiği yerde bulunmasından dolayı Süryaniler için büyük bir öneme sahip.

Kilise, 1924’e kadar Süryaniler için inanç merkezi konumundaydı. Patrik (Mar Şem’un) kendi halkının sadece ruhani lideri değil aynı zamanda dünyevi lideriydi. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz