Gezi davası ile birleştirilen Çarşı dosyasına yeni rapor

0
281

Türkiye’de beraat kararlarının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından Gezi Parkı davası ile birleştirilen Çarşı dosyasına yeni bir bilirkişi raporu girdi. Raporda, iddianamede yer aldığının aksine meşale ve sis bombasının ateşli silah olarak değerlendirilemeyeceği tespiti yer alıyor.

Gezi Parkı eylemlerinin ardından Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında “hükümeti devirmeye teşebbüs”, “terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “polise direnmek”, “gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” suçlamalarıyla dava açıldı. Dava kapsamında yargılanan tüm sanıklar 2015 yılında beraat etti. Ancak Yargıtay, kamuoyunda “Çarşı davası” olarak bilinen davada verilen beraat kararlarını geçen Nisan ayında oy birliğiyle bozdu.

Gezi davası ile birleştirildi

Çarşı davası bu bozma kararının ardından 30 Temmuz’da yine tüm sanıklar hakkında beraat kararının verildiği ancak bu kararların da bozulduğu Gezi davası ile birleştirildi. Gezi davası bu birleşme kararından önce de dört senedir tutuklu olan iş insanı  Osman Kavala’nın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “casusluk” suçlamalarıyla yargılandığı dava ile birleştirilmişti. Birleştirilen davaların ilk duruşması, 8 Ekim’de görüldü.

Yeniden başlayan yargılama sırasında Çarşı davası avukatları, iddianameye delil olarak giren meşale ve sis bombalarının ateşli silah olup olmadığı konusunda bilirkişi raporu talep etti. Çarşı davası iddianamesinde, Çarşı grubu üyelerine meşale dağıtıldığı, ev aramalarında ise sis bombası ve gaz maskeleri bulunduğu belirtilmişti. Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan raporda, meşale ve sis bombasının ateşli silah kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi.

© Deutsche Welle Türkçe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz