Erdoğan neden Biden’ın demokrasiler ittifakı dışında kaldı?

0
304

ABD Başkanı Joe Biden’ın 100’ü aşkın ülkenin katılımıyla düzenleyeceği ilk Demokrasi Zirvesi için hazırlıklar hız kazandı.

Başkanlık görevini üstlendikten sonra demokrasi ve insan haklarının güçlendirilmesini dış politikasının ana hedefleri olarak belirleyen Biden, “Demokrasi kendiliğinden var olmaz. Onu savunmalı, onun için savaşmalı, demokrasiyi güçlendirmeli ve yenilemeliyiz” açıklamasını yapmıştı.

Bu politikasının en önemli ayağını da 9-10 Aralık’ta videokonferans yoluyla yapılacak Demokrasi Zirvesi oluşturuyor.

“Fikirdaş ülkeler” kıstası

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Uzra Zeya, aralarında DW Türkçe’nin de bulunduğu medya kuruluşlarından gazetecilerin katıldığı telefon konferansında zirvenin hedefleri ve katılımcıların belirlenmesindeki kriterler hakkında açıklamalarda bulundu.

Demokrasilerdeki gerilemenin, küresel istikrar ve refahı büyük sınamalarla karşı karşıya getirdiğini söyleyen Zeya, ABD’nin düzenleyeceği bu zirveyle, küresel çapta “demokratik yenilenmeyi” ileriye taşımayı hedeflediğini kaydetti.

ABD’li üst düzey yetkili, “Bu gerileme ancak, fikirdaş demokrasilerin bir araya gelerek, kolektif bir şekilde hareket etmeleriyle tersine çevrilebilir” ifadesini kullandı.

© Deutsche Welle Türkçe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz