Danıştay’dan kritik karar!

0
228

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 27 Nisan’da yayımlanan polis olaylarında görüntü alınmasının engellenmesine dair genelgeye dair yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM), 27 Nisan’da yayımladığı genelge ile kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesini istedi.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayımlanan genelgede, polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ses ve görüntü kaydı alınmasının engellenmesi istenildi. Genelge yayımlanır yayımlanmaz basın açıklamalarını ve eylemleri görüntüleyen gazeteciler başta olmak üzere yurttaşlar genelge gerekçe gösterilerek engellenirken, polisler, gazetecilerin telefonlarını yere atarak görüntüleri silmeye çalışmıştı.

İzinsiz olarak kişilerin ses ve görüntülerinin kayda alınmasının “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” ve bu durumun personelin görevini engellediği savunulan genelge sonrası bir çok kesimin tepkisiyle karşılaşırken, Antalya Baro Başkanı Polat Balkan tarafından genelge hakkında Danıştay’a yapılan başvuruda karar çıktı.

Danıştay 10’uncu Dairesi tarafından ilk olarak “yürütmeyi durdurma” talebi karara bağlandı. Daire oy birliğiyle emniyetin genelgesinin yürütmesini durdurdu. Kararda, söz konusu genelgenin haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelikte olduğu vurgulandı. Temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı.

Danıştay 10. Dairesi, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacağı belirtildi.

(HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz